(voetbal)schoenen maken de man!

Tijd voor nieuwe voetbalschoenen! Enthousiast ga jij op zoek, maar het kopen van voetbalschoenen is makkelijker gezegd dan gedaan. FG, TF, SG, IN, AG, MG? Allemaal lettertjes die achter de namen van voetbalschoenen staan… Maar wat houden deze termen eigenlijk in? En waar moet je verder op letten als je voetbalschoenen gaat kopen?

Er zijn spelers die elke wedstrijd dezelfde schoenen dragen, ongeacht de ondergrond en de weersomstandigheden. Dit gaat in veel gevallen goed, maar toch lopen veel voetballers blessures op doordat zij simpelweg de verkeerde schoenen dragen. Teveel grip kan gevaarlijk zijn, omdat de voet dan “vast” kan blijven staan. Maar met te weinig grip loop je het risico om steeds uit te glijden. Zorg dus dat je altijd het juiste paar schoenen bij je hebt voor de juiste ondergrond en de juiste weersomstandigheden!

Multi Ground (MG)

Zoals de naam al een beetje doet vermoeden zijn Multi Ground (MG) voetbalschoenen geschikt voor zowel kunstgrasvelden als natuurgrasvelden, deze schoen is dus een echte allrounder! De zool van deze voetbalschoen is voorzien van FG noppen én AG noppen, hierdoor heb je op natuurgras goede grip en blijf je niet “vast staan” op het kunstgrasveld.

Firm Ground (FG)

Firm Ground (FG) voetbalschoenen zijn geschikt om te dragen op (droge) natuurlijke grasvelden. De zool van deze schoenen is voorzien van 12 tot 15 vrij lange noppen, die veel grip bieden op de traditionele grasvelden. De noppen zitten vast aan de zool en je kunt ze daardoor niet vervangen.

Soft Ground (SG)

Op natte en drassige velden zie je spelers vaak uitglijden, de speciale Soft Ground (SG) voetbalschoenen kunnen dit voorkomen. De zolen van deze schoenen zijn voorzien van 6 tot 8 lange ijzeren noppen. Aangezien in doelgebieden vaak minder gras aanwezig is en een glijpartij van de keeper fataal kan zijn in een wedstrijd, zijn SG voetbalschoenen juist voor de goalies geschikte schoenen.

Kunstgras (AG)

Artificial Ground (AG) voetbalschoenen zijn speciaal gemaakt om te dragen op kunstgrasvelden. Deze schoenen hebben 18 tot 25 vrij korte noppen en bieden veel grip (maar niet té veel) op het stroeve kunstgras. De holle noppen verlagen de druk, hierdoor wordt de kans op blessures verkleind. Ook Turf Ground (TF) voetbalschoenen kun je dragen op kunstgras. Deze schoenen zijn voorzien van minimaal 40 kleine nopjes. Turfschoenen zijn speciaal ontworpen om grip te bieden op harde ondergronden zoals bevroren gras of gravel, maar kunnen ook prima op kunstgras gedragen worden.

Indoor (IN)

De Indoor (IN) voetbalschoenen zijn natuurlijk geschikt voor zaalvoetbal. De zool van deze schoen bestaat niet uit noppen, maar uit een lijntjes en kleine rondjes. De rondjes maken korte draaibewegingen mogelijk en de verticale lijnen in het profiel zorgen voor goede grip op indoorvloeren. Alle indoor voetbalschoenen zijn voorzien van een non-markingzool, deze laten geen strepen achter op de zaalvloer.

Tips

Maak nieuwe schoenen net voordat je ze voor het eerst draagt nat met warm water. Zo gaan de schoenen beter naar je voet staan en voorkom je blaarvorming.

Draag nieuwe schoenen eerst tijdens het trainen, zodat je zeker weet dat ze goed zitten en je je tijdens de wedstrijd alleen maar op het voetballen kan focussen.

Heb wat geduld met schoenen met een hoge elastieken boord. Het aantrekken ervan kan de eerste paar keer wat langer duren, maar naarmate je de schoen vaker draagt zal het aantrekken ervan steeds makkelijker gaan!