Odlo | het merk voor enthousiaste sporters

'Altijd een stapje voor', dat was het motto dat de Noor Odd Roar Lofterød in 1946 in zijn achterhoofd hield bij het opstarten van het bedrijf Odlo. De sportliefhebber startte met het ontwikkelen van trainingsbroeken die schaatsers, vooral de hardrijders, warm moesten houden.

In 1963 ontwikkelde Odd de eerste functionele, elastische trainingspak door het gebruik van de synthetische Helanca-vezel. Tijdens de Olympische Winterspelen in 1964 droeg het hele Noorse team, waar de zoon van Odd deel uitmaakte, deze pakken. Acht jaar later, tijdens de Olympische Winterspelen van 1972 waren er zelfs 22 nationale teams die in sportkleding van Odlo liepen.

Het was Odlo die in 1985 het Athletic Clothing System lanceerde, wat staat voor het drielagenprincipe: optimale bescherming door drie lagen op de juiste manier over elkaar heen te dragen. De baselayer wordt op de huid gedragen en heeft een belangrijke rol als het gaat om vochtafvoer. De midlayer is verantwoordelijk voor verdere vochtafvoer en warmteregulatie. Ten slotte is de outerlayer voor bescherming tegen wind en water.

Een jaar later verhuisde Odlo van Noorwegen naar Zwitserland, vanaf waar Odlo een wereldwijd merk werd. Vanaf 1994 werd de eerste Running- en Outdoor collectie ontwikkeld, waardoor ook andere sporters van de technische kleding kon genieten.

Een nieuwe doorbraak volgde in 2002: de vezel ‘Effect by Odlo’. Deze vezel met zilverionen dient als basis van ondergoed dat nare geurtjes tegengaat. Vier jaar later ontwikkelde Odlo CUBIC, een lichte stof voor ondergoed dat je het hele jaar kunt dragen.

In 2008 bracht Odlo, in samenwerking met biatleet Ole Einar Bjørndalen, het eerste naadloze wedstrijdpak voor langlaufers op de markt. Verder was Odlo in 2014 het eerste merk dat natuurlijke vezels (donsveren en Technical wool) verwerkte in onderkleding. De Technical Silk en Evolution Blackcomb kledinglijn zijn beide in 2015 geïntroduceerd.

Odlo nu

Tegenwoordig heeft Odlo meer dan 550 producten voor alle sportliefhebbers op de markt. Met een breed aanbod op het gebied van functionele kleding voor alle verschillende weersomstandigheden zijn sporters altijd goed gekleed. Regen, hagel, kou of juist zon, met Odlo sportkleding kun je je tegen al deze weertypen kleden.

Sustainability

Odlo is sinds 2008 lid van de Fair Wear Foundation. Deze onafhankelijke non-profitorganisatie zeg zich wereldwijd in voor de verbetering van werkomstandigheden in de kledingindustrie.

Technologieën

De meer dan 550 artikelen die van Odlo op de markt zijn gebracht zijn allemaal speciaal ontworpen om je te beschermen tegen alle verschillende weersomstandigheden. Een aantal speciale technologieen en specifieke Odlo eigenschappen zorgen dat de kleding de juiste bescherming kan bieden en je er ook nog eens vrij in kan bewegen.

Temperature Control System

Odlo kwam met het effectieve drie-lagenprincipe, waarbij je door je tactisch te kleden altijd voorbereid bent op de verschillende weersomstandigheden. De (baslayer) draag je tegen de huid, Deze zorgt voor de vochtafvoer. De midlayer is hoofdverantwoordelijk voor de temperatuurregeling en het verder afvoeren van vocht. De laatste, buitenste laag beschermt tegen wind en regen. Odlo heeft een uitgebreid Baselayer-assortiment.

De sportkleding van Odlo is verdeeld in vier warmtecategorieën:

  • X-LIGHT – Extreem lichte sportkleding met een hoog ademend vermogen. Geschikt voor intensieve sportactiviteiten bij hoge temperaturen.
  • LIGHT –Sportkleding geschikt om het hele jaar door en in alle weersomstandigheden te dragen.
  • WARM – Houdt het lichaam warm tijdens het sporten bij lage temperaturen. Voorzien van goede warmte-isolatie voor winterse sportactiviteiten.
  • X-WARM – Geschikt voor sporten in extreme kou. Speciale warmte inzetstukken bieden extra warmte en bieden bescherming aan gevoelige lichaamszones bij extreem lage temperaturen.

'Effect-by-Odlo'-technology

Door het gebruik van zilverionen wordt de ontwikkeling van bacteriën op natuurlijke wijze tegengehouden. De kleding blijft fris doordat het ontstaan van lichaamsgeuren sterk wordt afgeremd.

Evolution Blackcomb

Deze specifieke kleding is pas in de herfst-wintercollectie van 2015 geïntroduceerd. De naadloze onderkleding heeft een moderne look waarin hier en daar wat dierenprints verwerkt zijn. Deze kledinglijn bestaat voor 38% uit gerecycled polyester, wat positief bijdraagt aan het duurzaamheidsbeleid.

100% Merinowol

Technical wool + Technical Silk

Deze twee materialen zijn gebruikt in de Revolution-lijn, waarin de beste natuurlijke materialen (merinowol en zijde) gecombineerd zijn met functionele vezels van Odlo. Ondergoed in de warmtecategorie X-Light is ontworpen met Revolution Technical Silk, dat 14% zijde bevat. In warmtecategorie Light is Revolution Technical Wool verwerkt, dat 20% merinowol bevat.

Seamless / naadloos

Door vlakweeftechnologie Seamless is het mogelijk verschillende functionele zones aan de kleding toe te voegen, zonder extra naden aan te moeten brengen. Hoe minder naden de sportkleding bevat, hoe kleiner de kans dat er beperkende wrijving ontstaat. Bij functiezones kun je bijvoorbeeld denken aan meshvlakken onder de arm of ventilatie of warmtezones. Deze technologie is vooral gebruikt bij de EVOLUTION-lijn.