Wat is tennis?

Tennis is een fantastische sport! Het is niet alleen heel goed voor je conditie, maar ook je lichaam wordt er een stuk sterker van! Daarnaast is tennis ook een heel sociale sport, het is bijvoorbeeld heel gebruikelijk om na een tenniswedstrijd nog even een drankje te doen met de tegenstander. En hoewel de tennisregels op het eerste oog misschien een beetje ingewikkeld lijken, valt dat eigenlijk best wel mee...

tennistennis

Hoe werkt de puntentelling bij tennis?

Neem om te beginnen de puntentelling. Van 15 naar 30 en dan gaan we ineens naar 40... Snap jij het nog? Dit is totaal niet logisch en daarom zijn wij gaan checken waar dit vandaan komt. Omdat we hier geen hele geschiedenisles van willen maken houden we het kort. Tennis is ontstaan in Frankrijk en daar was zestig een soort 'centraal' getal, zoals je dit nu nog kunt zien op de klok. Al vanaf het begin moest je 4 punten halen om een game binnen te kunnen slepen en daarom is het getal zestig door vier gedeeld, 15 – 30 – 45 – game, zou je dan denken. 'Quarante-cinq', het franse woord voor 45 bleek te lang en daarom is gekozen voor 'quarante', wat 40 betekent. Logisch toch?!

Ook niveaubepaling gebeurt bij tennis op een bijzondere manier. Zo begin je met speelsterkte 9. Als je wedstrijden wint behaal je punten en door deze punten kun je groeien naar speelsterkte 8, 7, 6, etc. Dus even samengevat: Hoe beter je bent, hoe lager je speelt. Logisch toch?

tennistennis

De ongeschreven regels van tennis

Ook op de baan zijn er wat bijzondere regels en gewoontes. Zo zijn er ongeschreven regels over de kledingvoorschriften. Tennis is ontstaan als een elitesport en daardoor wordt nog steeds verwacht dat je in een nette, geschikte outfit de baan op komt. Bermuda's, boxershorts en sweatshirts zijn uit den boze en er zijn zelfs clubs die je aan de hand van je kleding naar huis sturen.

Een andere ongeschreven regel is dat je 'sorry' hoort te zeggen als jij de bal via de netband slaat, waardoor deze met een lullige stuit voor de 2e keer de grond raakt... Punt voor jou! Ook worden er excuses verwacht als je de bal op je zogenoemde 'houtje' raakt, waardoor deze een totaal andere richting aanneemt dan jij van tevoren in gedachten had maar toch binnen of op de lijn valt. Hoewel je van binnen dus eigenlijk aan het juichen bent, steek je netjes die excuserende hand omhoog... Gewoon omdat dat 'hoort'.

Dan nog een laatste regel tijdens het tennissen. Raakt de bal de tegenstander voordat deze de grond raakt? Dan is het punt voor jou. Deze regel is eigenlijk bedacht om te voorkomen dat de bal wordt opgevangen voordat daadwerkelijk bepaald kan worden of de bal 'in' of 'uit' is, maar is ook van toepassing als je iemand raakt die midden in het veld staat.

tennistennis

Is tennis een sociale sport?

Zo zie je maar dat sportiviteit een belangrijk aspect is in de tenniswereld. Er wordt op amateurniveau vrijwel nooit gespeeld met scheidsrechters en daardoor moet je maar vertrouwen op de rechtvaardigheid van je tegenstander. En eerlijk is eerlijk... Hoe eerlijker en sportiever jij je gedraagt op de baan, hoe groter de kans is dat ook de tegenstander deze houding aanneemt. En af en toe toegeven dat een tegenstander beter is of nou eenmaal een mooie, onbereikbare bal slaat is geen schande, toch? Daarnaast is op deze manier ook het 'verplichte' drankje achteraf een stuk gezelliger!

Lees meer tennis tips, trends & adviezen

Bekijk de tenniscollectie
Wat trek je aan tijdens het tennissen?
Tennis

Wat trek je aan tijdens het tennissen?

Als je als een echte Serena Wiliams of Djokovic op de baan wilt verschijnen, hoort daar wel de juiste outfit bij. Wat is handig om te dragen en wat niet en van welk materiaal moet de tenniskleding zijn? Wij geven dé antwoorden op al jouw vragen!

arrow-right Lees meer
Adidas tennisschoenen versus Asics tennisschoenen
Tennis

Adidas tennisschoenen versus Asics tennisschoenen

Als je gaat tennissen wil je natuurlijk wel met dé beste tennisschoenen het veld betreden. Adidas en Asics hebben beide vele goede tennisschoenen in de collectie. Maar op welke vlakken verschillen ze van elkaar?

arrow-right Lees meer
Welk tennisracket past bij mij?
Tennis

Welk tennisracket past bij mij?

Je kan er nog zo mooi of stoer uitzien op de baan, maar als blijkt dat het racket dat jij hebt aangeschaft niet bij jou past, kun je jezelf wel voor je kop slaan. Een racket.. wat kan daar nou verkeerd aan zijn zal je wel denken...

arrow-right Lees meer
Welke tennisschoen op welke ondergrond?
Tennis

Welke tennisschoen op welke ondergrond?

Tijdens het tennissen ren je van de ene hoek naar de ander en ook nog eens van voor naar achter, ténzij... je zo goed bent dat het juist de tegenstander is die constant van hot naar her wordt gestuurd.

arrow-right Lees meer
Wat is het verschil tussen tennis en padel?
Tennis
Padel

Wat is het verschil tussen tennis en padel?

De racketsport tennis is bij iedereen wel bekend, maar wist je dat de racketsport padel ook steeds populairder aan het worden is? Benieuwd naar wat nu precies het verschil en/of de overeenkomsten zijn tussen beide sporten? Wij leggen het je graag uit!

arrow-right Lees meer
Lacoste tenniskleding
Tennis

Lacoste tenniskleding

Oorspronkelijk werd tennis gespeeld in een overhemd met lange mouwen en een geplooide broek (incl. riem!), maar daar bracht René Lacoste in de jaren '20 van de 20e eeuw verandering in!

arrow-right Lees meer