Wat is tennis?
Tennis is een fantastische sport! Het is niet alleen heel goed voor je conditie, maar ook je lichaam wordt er een stuk sterker van! Daarnaast is tennis ook een heel sociale sport, het is bijvoorbeeld heel gebruikelijk om na een tenniswedstrijd nog even een drankje te doen met de tegenstander. En hoewel de tennisregels op het eerste oog misschien een beetje ingewikkeld lijken, valt dat eigenlijk best wel mee...


Hoe werkt de puntentelling bij tennis?
Neem om te beginnen de puntentelling. Van 15 naar 30 en dan gaan we ineens naar 40... Snap jij het nog? Dit is totaal niet logisch en daarom zijn wij gaan checken waar dit vandaan komt. Omdat we hier geen hele geschiedenisles van willen maken houden we het kort. Tennis is ontstaan in Frankrijk en daar was zestig een soort 'centraal' getal, zoals je dit nu nog kunt zien op de klok. Al vanaf het begin moest je 4 punten halen om een game binnen te kunnen slepen en daarom is het getal zestig door vier gedeeld, 15 – 30 – 45 – game, zou je dan denken. 'Quarante-cinq', het franse woord voor 45 bleek te lang en daarom is gekozen voor 'quarante', wat 40 betekent. Logisch toch?!
Ook niveaubepaling gebeurt bij tennis op een bijzondere manier. Zo begin je met speelsterkte 9. Als je wedstrijden wint behaal je punten en door deze punten kun je groeien naar speelsterkte 8, 7, 6, etc. Dus even samengevat: Hoe beter je bent, hoe lager je speelt. Logisch toch?
De beste tennis artikelen
Bekijk de tenniscollectie

De ongeschreven regels van tennis
Ook op de baan zijn er wat bijzondere regels en gewoontes. Zo zijn er ongeschreven regels over de kledingvoorschriften. Tennis is ontstaan als een elitesport en daardoor wordt nog steeds verwacht dat je in een nette, geschikte outfit de baan op komt. Bermuda's, boxershorts en sweatshirts zijn uit den boze en er zijn zelfs clubs die je aan de hand van je kleding naar huis sturen.
Een andere ongeschreven regel is dat je 'sorry' hoort te zeggen als jij de bal via de netband slaat, waardoor deze met een lullige stuit voor de 2e keer de grond raakt... Punt voor jou! Ook worden er excuses verwacht als je de bal op je zogenoemde 'houtje' raakt, waardoor deze een totaal andere richting aanneemt dan jij van tevoren in gedachten had maar toch binnen of op de lijn valt. Hoewel je van binnen dus eigenlijk aan het juichen bent, steek je netjes die excuserende hand omhoog... Gewoon omdat dat 'hoort'.
Dan nog een laatste regel tijdens het tennissen. Raakt de bal de tegenstander voordat deze de grond raakt? Dan is het punt voor jou. Deze regel is eigenlijk bedacht om te voorkomen dat de bal wordt opgevangen voordat daadwerkelijk bepaald kan worden of de bal 'in' of 'uit' is, maar is ook van toepassing als je iemand raakt die midden in het veld staat.


Is tennis een sociale sport?
Zo zie je maar dat sportiviteit een belangrijk aspect is in de tenniswereld. Er wordt op amateurniveau vrijwel nooit gespeeld met scheidsrechters en daardoor moet je maar vertrouwen op de rechtvaardigheid van je tegenstander. En eerlijk is eerlijk... Hoe eerlijker en sportiever jij je gedraagt op de baan, hoe groter de kans is dat ook de tegenstander deze houding aanneemt. En af en toe toegeven dat een tegenstander beter is of nou eenmaal een mooie, onbereikbare bal slaat is geen schande, toch? Daarnaast is op deze manier ook het 'verplichte' drankje achteraf een stuk gezelliger!