Sportbeha's voor voetbal
Voor dames is de sportbeha een essentieel onderdeel van de voetbaloutfit. Een sportbeha geeft extra ondersteuning, welke je borsten nodig hebben tijdens het voetballen. Draag je een casual beha tijdens het sporten, dan is het risico op blijvende schade aan je borsten groot.
Waarom een sportbeha?
Je borsten hebben geen spieren, maar bestaan uit weefsel. Tijdens het voetballen ben je volop in beweging en krijgen je borsten soms flinke klappen te verduren. Spieren vangen deze klappen op, weefsel niet. Doordat je borsten geen spieren bevatten, worden de klappen niet opgevangen en kan het weefsel beschadigen. Er bestaat dan een kans dat je borsten gaan hangen en als dit eenmaal het geval is, is dit niet meer te herstellen. Daarnaast komen je schouders en nek onder hoge druk te staan. Voorkom dit en draag een goede sportbeha!
Soort sportbeha
De mate van ondersteuning is per sportbeha verschillend. Er zijn sportbeha’s die low, medium, high of extreme ondersteuning bieden. Voetbal is een intensieve sport en daarom wordt aangeraden te kiezen voor een sportbeha met hoge ondersteuning. Zorg dat je de juiste maat draagt om zo optimaal te kunnen profiteren van de ondersteunende eigenschappen. Een sportbeha zit strakker dan een gewone beha, maar mag niet té strak zitten. Als je een drukkend gevoel ervaart bij het ademhalen, dan zit de sportbeha te strak.
Er is een verschil tussen sportbeha’s met cups en sportbeha’s zonder cups. De dames met grote borsten raden we aan een sportbeha met cups te kiezen, zodat de borsten goed op hun plek blijven zitten. Dames met kleine tot middelgrote borsten kunnen ook prima sportbeha’s zonder cups dragen. Een sportbeha zonder cups bestaat uit één vlak, welke je borsten tegen je ribbenkast aandrukt. Hierdoor krijgen je borsten minder kans te bewegen tijdens het voetballen. Sportbeha’s zijn bijna altijd voorzien van een verstevigde borstband, welke steun biedt. Deze borstband vervangt de beugels.
De schouderbanden hebben ook invloed op de mate van ondersteuning. Brede schouderbanden geven meer steun dan smalle schouderbanden. Gekruiste schouderbandjes vangen de schouderbelasting beter op dan rechte schouderbanden.
Dan is er ook nog een verschil in sluiting. Er zijn zowel sportbeha’s zonder, als met sluiting. De sluiting kan aan de voor- of achterkant van de sportbeha zitten. Dit maakt opzich weinig uit als het gaat om ondersteuning. Hier kun je kiezen wat je zelf prettig vindt om te dragen.
Vochtafdrijvend
Sportbeha’s zijn gemaakt van materiaal dat in staat is transpiratievocht af te voeren. Sommige merken passen een speciale technologie toe om deze eigenschap te versterken. Nike noemt deze techniek de Nike Dri-Fit technologie. Verder is het van belang dat de sportbeha slijtvast en duurzaam is.
Wasvoorschriften
Zorg ervoor dat je de sportbeha wast volgens de wasvoorschriften. De voorschriften staan op het label aan de binnenkant van de beha. Was je sportbeha zo snel mogelijk na het voetballen. Transpiratie krijgt dan zo min mogelijk de kans om in te trekken zodat een constante nare geur wordt voorkomen. Het beste is om je sportbeha met de hand te wassen. Gebruik lauw water met een wasmiddel voor de fijne was. Gebruik geen wasverzachter. Laat de sportbeha niet te lang weken, de sportbeha kan dan belangrijke eigenschappen verliezen. Spoel de beha goed uit, er mogen geen zeepresten achter blijven.
Geen tijd voor een handwas of vind je dat lastig? Was de sportbeha dan in een speciaal waszakje in de wasmachine. Zet de machine op een fijn wasprogramma. Laat de sportbeha op een droogrek drogen. Sportbeha’s met beugels mogen niet in de wasmachine.
Tips
In de productomschrijvingen kun je lezen welke mate van ondersteuning de sportbeha’s bieden. Als je de sportbeha gaat passen, ga dan ook bewegen en springen. Je merkt dan hoe de sportbeha zit tijdens beweging. Doe je armen ook even in de lucht. Schuift de beha omhoog, dan heb je een sportbeha met een kleinere omvang nodig.
Heb je vragen? Stel ze gerust aan onze klantenservice.