Hoe blijf je fit op vakantie?

Eindelijk is het zover! Op je werk heb je alles overgedragen, de buurvrouw past op de kat, je koffer is ingepakt.. je bent helemaal klaar om op vakantie te gaan. Daarnaast heb je je de afgelopen maanden flink uitgesloofd in de sportschool en gezond gegeten, dus ook jouw bikinibody is klaar voor deze trip!

De zon lacht je toe, maar de cocktails en al het lekkere eten ook! Je hebt je natuurlijk niet het hele jaar uit de naad gewerkt om vervolgens na je vakantie weer helemaal opnieuw te moeten beginnen met fit worden.. Hoe blijf je fit op vakantie?

fit op vakantiefit op vakantie

Gezond eten op vakantie

Bij veel hotels staat elke ochtend, middag en avond een uitgebreid buffet klaar en het is natuurlijk verleidelijk om álles te proberen. Toch is het verstandig om met jezelf af te spreken dat je bijvoorbeeld maar één keer op mag scheppen, thuis eet je immers ook maar één bordje leeg en zo hou je ook nog wat te proeven over voor de volgende dag! Verblijf je in een appartement? Dan kun je natuurlijk prima wat groenten en fruit op de lokale markt kopen en zelf eens een keertje koken!

IJs van Gijs, Ed Kroket en Friet van Piet kom je natuurlijk overal tegen. Best makkelijk zo'n snelle hap, maar grote kans dat er een paar straten verderop een lokaal restaurantje zit dat jou van een heerlijk vers en gezond maaltje kan voorzien! En natuurlijk moet een lekkere snack of een heerlijk ijsje tussendoor ook kunnen, maar dan wel met mate! Wist je trouwens dat één Magnum evenveel calorieën bevat als zeven(!) raketjes?

Tip: Drink een half uur voor je gaat ontbijten, lunchen of dineren, een flesje water leeg. Dit vermindert het hongergevoel, waardoor je de keuze wat je gaat eten maakt met je hoofd in plaats van met je maag.

fit op vakantiefit op vakantie

Kan je op vakantie water uit de kraan drinken?

Op vakantie omring je je natuurlijk graag met water: lekker dobberen in de zee, een verfrissende duik in het zwembad, en natuurlijk een heerlijk glaasje water (met eventueel wat vers fruit erin)! Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water en op een gemiddelde dag raak je zo'n 2,5 liter kwijt, het is dus zéker in warme landen heel belangrijk om dit vochtgehalte op peil te houden. Maar let op! Het is niet overal verstandig om water uit de kraan te drinken. Wil je er zeker van zijn dat je geen nare ziektes oploopt door vervuild drinkwater? Ga dan op safe en drink alleen water uit flesjes.

Tip: Pas op met ijsklontjes. Deze worden vaak gemaakt van kraanwater en in sommige landen kun je daar dus ook ziek van worden.

fit op vakantiefit op vakantie

Kan je zonder alcohol op vakantie?

Een piña colada hier, een mojito daar, zonder dat je het door hebt kun je op een middag flink wat calorieën naar binnen werken! Om fit te blijven op vakantie, kun je er maar beter voor kiezen om een aantal regels voor jezelf op te stellen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om voor 16.00 uur geen alcoholische drankjes te nuttigen en na ieder drankje een glaasje water te bestellen. Ben je met meerdere mensen op vakantie? Breng ze dan op de hoogte van jouw afspraak met jezelf, dit maakt het vast wat makkelijker!

Tip: Gin Tonic is tegenwoordig helemaal hip! Dit drankje is lekker, ziet er leuk uit en is (voor een alcoholische versnapering) best verantwoord!

fit op vakantiefit op vakantie

Sporten op vakantie

Hoewel het heerlijk is om op vakantie bij te komen van jouw drukke leventje, is het nóg lekkerder als je af en toe ook dat luie zweet eraf kan sporten. Je hoeft echt niet dagelijks de sportschool op te zoeken of kilometers hard te lopen, bewegen kan op vakantie al in de kleinste dingetjes zitten. Neem bijvoorbeeld eens de trap i.p.v. de lift, start je dag met een aantal baantjes in het zwembad en ga eens wandelend naar het stadje i.p.v. met de taxi. Daarnaast kun je natuurlijk ook een aantal leuke activiteiten inplannen, denk bijvoorbeeld aan een dagje kayakken, een mooie hikeroute lopen of met een snorkel de onderwaterwereld ontdekken!

Tip: Ga je met de auto op vakantie? Dan kun je heel eenvoudig je opblaasbare supboard of opblaasbare kayak meenemen, zo wordt het nóg makkelijker om eropuit te gaan! Doe je liever een kleine work-out bij het huisje? Dan zijn trainingsaccessoires onmisbaar!