Beginnen met mountainbiken

Wil je gaan beginnen met mountainbiken? Of heb je juist net kennisgemaakt met mountainbiken en wil je nu een eigen mountainbike aan gaan schaffen? Superleuk! De eerste stap is dus gezet, maar waar moet je op letten als je wilt gaan mountainbiken? Welke spullen heb je bijvoorbeeld nodig om onbezorgd op pad te gaan met de mountainbike? En kun je je wielerkleding ook gewoon dragen tijdens een ritje op de mountainbike? Wij helpen je graag op pad!

 

Wat heb je nodig om te mountainbiken?

Als je net begint met mountainbiken is Rogelli je beste vriend, Rogelli heeft namelijk heel veel wieler- en mountainbikespullen in de collectie! Racefietsen en mountainbiken wordt vaak met elkaar vergeleken en dat is helemaal niet zo gek, er zijn namelijk heel veel producten uit de wielercollectie van Rogelli die ook heel goed van pas kunnen komen op de MTB. Maar natuurlijk heeft Rogelli ook producten die speciaal ontworpen zijn voor het mountainbiken!

Tip: Als je wilt ondervinden of mountainbiken iets voor jou is, is het natuurlijk prima om een MTB te lenen of te huren. Maar wil je vaker gaan mountainbiken? Kies er dan voor om een eigen MTB aan te schaffen die helemaal ingesteld is op jouw maten.

Is een mountainbikehelm verplicht?

Safety first! Hoewel het niet verplicht is om een helm te dragen tijdens het mountainbiken, is het wel heel slim om te doen! Een ongeluk zit in een klein hoekje en zelfs de beste mountainbikers maken wel eens een uitglijder, een fietshelm zorgt ervoor dat het hoofd goed beschermd is en de kans op letsel aanzienlijk verkleind wordt. Een helm is een goed voorbeeld van een item dat je zowel op de racefiets als op de MTB kunt gebruiken!

Tip: Kijk zo ver mogelijk vooruit i.p.v. vlak voor je en probeer door bochten heen te kijken, op die manier kun je het beste inschatten wat er gaat komen en of je te veel, te weinig of juist voldoende snelheid hebt.

Mountainbikekleding versus wielerkleding

Waarschijnlijk trappen we nu een beetje een open deur in, maar goede fietskleding mag natuurlijk niet ontbreken. Hoewel speciale mountainbikekleding over het algemeen iets steviger is dan wielerkleding, kiezen veel mountainbikers er toch voor om in hun wieleroutfit op de MTB te stappen. Wielerkleding heeft vaak een goede pasvorm en beschikt over verschillende fijne eigenschappen, waardoor veel mountainbikers deze kleding comfortabeler vinden dan de wijde mountainbikekleding.

Tip: Tijdens het mountainbiken ben je constant bezig met klimmen en dalen, veel mountainbikers vinden het dan ook fijn om een ademend ondershirt onder de mountainbike-outfit te dragen. Ondershirts zorgen ervoor dat het lichaam droog blijft en je het niet te warm of te koud krijgt, wel zo fijn als je flink wat kilometers wilt maken! 

Het zal je misschien niet verbazen dat zadelpijn één van de meest genoemde redenen is waarom de MTB ongebruikt in de schuur blijft staan... Je snapt het natuurlijk al, een fietsbroek met een goede zeem is dus ook géén overbodige luxe! Een fietsbroek met zeem ziet er misschien niet heel sexy uit, maar het zorgt er in ieder geval wel voor dat je het mountainbiken leuk blijft vinden en je volgende keer weer met veel plezier op de MTB stapt!

Tip: Is het weer een beetje wisselvallig? Of weet je niet precies hoe het mountainbikeparcours in elkaar zit en of je veel moet klimmen? Kies dan voor een paar losse arm- en beenwarmers, zo kun je je mountainbike-outfit gemakkelijk aanpassen als je het te warm krijgt.

Bidon versus Camelbak

Niet alleen je uiterlijk, maar ook de innerlijke mens is natuurlijk heel belangrijk. Tijdens het fietsen ben je namelijk constant in beweging en verbruik je dus flink wat energie, het is dan ook verstandig om voldoende brandstof mee te nemen. De meeste mountainbikes zijn voorzien van handige bidonhouders, zodat je heel eenvoudig twee bidons met sportdrank mee kunt nemen. Daarnaast kun je in je racefietsshirt natuurlijk gemakkelijk wat repen en/of boterhammetjes kwijt, zodat je ook eventuele honger de baas kunt blijven en hongerklop kunt voorkomen! Natuurlijk kun je je eten en drinken ook meenemen in een rugzak, maar niet iedereen vindt dit even fijn...

Tip: Er zijn verschillende mountainbikeroutes te vinden in Nederland! Soms zijn deze gratis, maar voor sommige routes heb je een speciaal vignet nodig. De opbrengst van deze vignetten wordt vaak besteed aan het onderhoud van de mountainbikeroutes.

Mountainbikeschoenen met kliksysteem

Het klinkt misschien een beetje spannend, maar de nadelen ervan wegen zeker niet op tegen de voordelen! Mountainbikeschoenen met klikpedalen zorgen er namelijk voor dat je meer controle hebt over je MTB en dat je niet zomaar van de trappers af kan schuiven! In tegenstelling tot veel andere spullen, kun je bij de schoenen het beste kiezen voor echte mountainbikeschoenen. Omdat het tijdens het mountainbiken wel eens voorkomt dat je van je fiets af moet stappen, zijn mountainbikeschoenen een stukje soepeler dan wielerschoenen en hebben ze ook een grover profiel.

Tip: Vergeet niet om je MTB regelmatig schoon te maken, zo voorkom je dat verschillende onderdelen hard achteruitgaan en kun je zo lang mogelijk plezier hebben van je fiets!