Voetballen voor dames
Damesvoetbal is flink in opkomst en ook zij spelen met verschillende soorten ballen. Welk team nou juist geschikt is voor jou en je team? Wij vertellen je er graag meer over!
Ondergrond
Om te kunnen bepalen welke bal jij nodig hebt, moet je eerst bepalen op welke ondergrond deze bal gebruikt gaat worden. Wordt deze gebruikt tijdens het zaalvoetballen, wordt er vooral op kunstgras gespeeld of spelen jullie voornamelijk op natuurgras? Een andere optie zou nog kunnen zijn dat de bal gebruikt wordt tijdens het straatvoetballen.
In competitieverband wordt onderscheid gemaakt in zaalvoetbal en veldvoetbal. Bij veldvoetbal kun je spelen op kunstgras of op natuurgras, voor beide vormen zijn speciale ballen ontworpen. Zo vraagt kunstgras bijvoorbeeld om een slijtvaste bal, terwijl dat voor natuurgras veel minder een issue is.
Ballen die vooral geschikt zijn om in je vrije tijd te gebruiken zijn de ballen om beachsoccer mee te spelen. Deze ballen zijn waterafstotend en dus zeer geschikt om te gebruiken in en om het water. Daarnaast zijn deze ballen voorzien van een zachte buitenzijde zodat het geen pijn doet als je de bal met je blote voeten raakt.
Trainingsbal of wedstrijdbal?
Het verschil tussen wedstrijd- en trainingsballen zit in de materiaal waarvan de bal gemaakt is. Een wedstrijdbal moet bij zonneschijn lekker voetballen, maar ook tijdens een flinke regenbui moet deze zijn functionaliteit niet verliezen! Wedstrijdballen zijn altijd gemaakt van polyuretaan, een duurzaam en slijtvast materiaal. Trainingsballen worden vaak gemaakt van PVC, hierdoor kunnen deze slechter tegen regen en kou.
Maat en gewicht
Vrouwenteams spelen met balmaat 5, deze heeft een omtrek van circa 70cm. Bij vrouwen ligt het gewicht van de voetballen vaak wat lager dan bij heren. De regels voor competitie- en bekerwedstrijden zijn dat de bal tussen de 370 en 450 gram moet wegen.
Tip
Benieuwd naar alle specificaties van een bepaalde bal? Kijk dan bij de productomschrijving, hierin worden alle kenmerken van de bal beschreven!