Thermokleding heren

Tijdens een wandeling bepaalt jouw lichaamstemperatuur of je je wel of niet comfortabel voelt. Het is niet fijn om te lopen terwijl je het koud hebt, maar veel warmte is ook niet ideaal. Er is speciale kleding ontwikkeld die bijdraagt aan de regulatie van de lichaamstemperatuur. Deze kleding voorkomt dat het extreem warm of koud krijgt. Lees meer...

Producten 1-24 van 102

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 102

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Thermokleding tijdens een wandeling

Tijdens een wandeling ben je constant in beweging en produceer je veel warmte. Als je dan even stilstaat, koel je snel af. Als de kleding, en dus ook het lichaam, nat zijn koel je nog veel sneller af. Het is dan ook van belang dat de kleding droog blijft. Thermokleding wordt op de huid gedragen en voert transpiratievocht snel af, waardoor de kleding droog blijft. Daarnaast zorgt deze kleding dat warmte die je tijdens de wandeling hebt geproduceerd, wordt vastgehouden.

De basis

Wandelaars en andere buitensporters kunnen zich voor een wandeling kleden aan de hand van het 3-lagensysteem. Dit systeem is een richtlijn die kan helpen bij de kledingkeuze als het gaat om het bovenlichaam. De eerste laag is de onderlaag. Deze laag wordt direct op de huid gedragen en zorgt voor de afvoer van transpiratievocht en het drooghouden van het lichaam. Het reguleren van de lichaamstemperatuur is de belangrijkste functie van deze laag. De tweede laag is de tussenlaag. Deze laag voert de transpiratie van de eerste laag verder af naar buiten toe en zorgt daarnaast voor isolatie. De derde laag is de buitenlaag. Deze laag zorgt voor bescherming tegen regen en wind. Wel moet deze laag de transpiratie van de eerste twee lagen verder afgeven aan de buitenlucht.

Als eerste laag wordt vaak gekozen voor thermokleding. Thermokleding voert transpiratievocht af en zorgt ervoor dat je lichaam warm of juist koel blijft. Dit type kleding houdt de warmte vast die ontstaat als je in beweging bent. Tussen de huid en de kleding vormt zich een isolerend luchtlaagje, die zorgt dat de warmte niet kan ontsnappen.

Voor de benen zijn twee lagen vaak voldoende. Een wandelbroek met daaronder een thermobroek zorgt dat jij het niet koud krijgt tijdens de tocht.

Winter versus zomer

Thermokleding kan het hele jaar door gedragen worden. De thermokleding verschilt in dikte, maar ook in pasvorm. Winter thermokleding wordt wat losser om het lichaam gedragen, zodat er een isolerend luchtlaagje kan worden gevormd waardoor warmte niet kan ontsnappen. Zomer thermokleding wordt dicht op de huid gedragen, zodat er geen isolerende laag ontstaat en de kleding transpiratievocht snel op kan nemen en af kan voeren.

Materiaal

De twee meest gebruikte materialen voor thermokleding zijn polyester en Merinowol. Beide materialen zijn licht van gewicht en drogen snel. Merinowol heeft als groot voordeel dat het niet gaat ruiken of stinken. Hang je thermokleding gemaakt van Merinowol aan de waslijn en je kleding is zo weer fris! Door gebruik van elastaan in de thermokleding is de kleding flexibel en heb je veel bewegingsvrijheid, zodat je geen hinder van de kleding ondervindt.

Tip

Was de thermokleding volgens de wasvoorschriften om te voorkomen dat technische functies verloren gaan. De wasvoorschriften zijn te vinden op het waslabel aan de binnenkant van de kleding.

Heb je nog vragen over thermokleding? Stel ze gerust aan onze klantenservice.