Rolschaatsen

Veel kinderen “skaten” eerst op rolschaatsen en stappen later over op inline skates. Rolschaatsen hebben in totaal vier wieltjes, twee naast elkaar aan de voorkant en twee naast elkaar aan de achterkant. Door deze verdeling van de wieltjes kun je je evenwicht goed bewaren en dat maakt rolschaatsen ideaal om op te leren skaten.

Lees meer...

23 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

23 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Wat zijn rolschaatsen?

In tegenstelling tot inline skates en skeelers zitten de wielen van de rolschaatsen verdeeld over twee assen in plaats van een. Het belangrijkste verschil is dat dit om een heel andere beweging vraagt. Om vaart te kunnen maken op rolschaatsen dien je een voorwaartse beweging te maken, terwijl dit bij inline skates en skeelers door middel van een zijwaartse beweging is.

Wat zijn goede rolschaatsen?

Rolschaatsen zijn verkrijgbaar met harde schoenen en zachte schoenen. De harde schoenen zijn in sommige gevallen verstelbaar in maat, waardoor deze goed zijn voor een paar jaar plezier! De harde schoen is vaak voorzien van een kliksluiting, waardoor de rolschaatsen gemakkelijk aan en uit gedaan kunnen worden. De meeste zachte schoenen zijn gemaakt van leer en hebben een vetersluiting. Door de vetersluiting kun je de schoen netjes om de voet laten sluiten, waardoor je stevig en stabiel in de rolschaats zult staan.

Welke maat rolschaatsen moet ik kopen?

Een rolschaats kun je het beste in je gewone schoenmaat kopen. Wanneer de rolschaats te groot is ga je glijden, waardoor je niet stevig staat en ook geen nette (rol)schaatsbewegingen kunt maken. Bij de productomschrijvingen kun je de maattabel raadplegen, zo weet je zeker dat je de juiste maat rolschaatsen koopt.

De wielen en de rem van rolschaatsen

Aan de onderkant van de rolschaats zijn vier wielen bevestigd, deze wielen zijn verdeeld over twee assen. Alle wielen hebben een bepaalde A-waarde, hoe hoger de A-waarde, hoe harder de wielen zijn. Wielen met een A-waarde van 74 worden gezien als zachte wielen, deze hebben een gemiddelde levensduur en een goede schokdemping. Wielen hebben een maximale A-waarde van 100, dit zijn dan ook de hardste wielen. De harde wielen hebben een lange levensduur, maar bieden geen schokdemping. Met harde wielen kun je wel meer snelheid maken.

De rubberen dop aan de voorkant van de rolschaats dient als rem. Indien dit mogelijk is, is het goed om de rem maandelijks een kwartslag draaien. Op deze manier zal de rem geleidelijk en het minst snel slijten.