Header USP's
Retourneren  Gratis retourneren Bedrukking  Bedrukkingsservice Levering  Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis* Korting  Altijd topmerken met korting Tips&Trends  Tips&Trends

Skaten

Skaten Onder de categorie skaten vallen verschillende disciplines: skateboarden, skeeleren (ook wel inline-skaten of rolschaatsen genoemd) en steppen. Deze drie sporten hebben met elkaar gemeen dat het allemaal staand wordt beoefend op een object met twee of meer wielen. Lees meer...

1-24 van 415

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

1-24 van 415

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Skaten en meer

Skaten wordt voornamelijk recreatief uitgeoefend, maar ook op professioneel niveau is er aandacht voor. Een groot voordeel van deze sporten is dat je ze in de openbare omgeving uit kunt oefenen en dus kunt sporten op de dag en het tijdstip dat jou uitkomt!

Bij skaten raden wij je aan om elleboog-, pols- en kniebescherming en een helm te dragen! Indien je met een skateboard, skeelers of een step deelneemt aan het verkeer gelden hiervoor dezelfde regels als voor voetgangers, tevens is het toegestaan om gebruik te maken van het fietspad.

Skateboarden

Skateboarden is oorspronkelijk bedacht door surfers die ook op het land wilden ‘surfen’. Het doel van de sport is om gave stunts uit te voeren. Dit kan op een vlakke ondergrond of op een skatebaan met verschillende obstakels (bijvoorbeeld een ramp of een halfpipe).

De twee bekendste boards zijn een skateboard en een longboard. Qua vorm lijkt een longboard nog het meest op de originele surfplank. Longboards worden voornamelijk gebruikt om lange afstanden te overbruggen. Het moderne skateboard heeft doorgaans hardere en kleinere wielen dan een longboard en is daarmee meer geschikt om stunts mee uit te voeren.

Een board dat je tegenwoordig ook veel tegenkomt is de cruiser. Dit is een klein, kunststof board die goed in je rugtas past. Deze boards zijn voorzien van de old skool wielen en zijn prima geschikt om op door de stad te touren.

Hoewel het comfortabel is om wijd zittende kleding te dragen tijdens het skateboarden, zie je nu steeds vaker dat skateboarders ook strakkere kleding aantrekken. Qua kleding bestaat er geen ultieme uitrusting voor deze sport. Wel is het aan te raden om brede, platte schoenen aan te schaffen. Met dergelijke schoenen heb je extra grip op het board.

Skeeleren

Gezien de skeelers zijn uitgevonden om ook in de zomer te kunnen ‘schaatsen’, verbaast het je vast niet dat het een Nederlander was die met dit idee kwam. In Nederland zijn veel skeelerbanen te vinden, hier kun je vaak ook lid worden van een skeelervereniging en wedstrijden rijden. Op de website van de KNSB kun je zien welke banen er bij jou in de buurt zijn!

Door schaatsers en schaatstrainers wordt skeeleren vaak alleen als training gezien. Toch wordt het in meer dan 50 landen op hoog niveau uitgeoefend! Voor de fanatiekelingen onder ons: er wordt iedere zomer een Elfstedentocht op skeelers gereden in Friesland!

Inline skates en skeelers, wat zijn de verschillen?

Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze houden toch echt allemaal iets anders in. Zo zijn inline skates voorzien van 4 wielen en een remblok. Met inline skates ben je wendbaar en kun je toch recreatieve tochten maken. Skeelers hebben 5 wielen en je bent hiermee beperkt wendbaar. Skeelers zijn speciaal gemaakt om veel snelheid mee te maken en lange afstanden af te leggen.

Tijdens het skeeleren is het belangrijk dat je je soepel kunt bewegen, kies daarom voor kleding ide veel bewegingsvrijheid biedt en meebeweegt met je lichaam. Goede kleding voor het skeeleren is bijvoorbeeld hardloopkleding of wielerkleding.

Hier kun je lezen welke manieren van skeeleren er nog meer bestaan!

Steppen

De step wordt zowel voor woon-werkverkeer als voor sportieve doeleinden gebruikt. Er bestaat zelfs een organisatie die het als één van haar belangrijkste taken ziet om de step te promoten bij het Nederlandse publiek: de Nederlandse Autoped Federatie. De NAF beheert tevens de nationale stepkalender met wedstrijden en toertochten.

Er bestaat geen speciale kleding voor het steppen, maar steppers kiezen over het algemeen voor hardloopkleding of wielerkleding. Qua schoenen raden wij je aan te kiezen voor bijvoorbeeld hardloopschoenen. Deze schoenen bieden veel grip en hebben goede demping.

Tip

Wissel tijdens het steppen regelmatig van been, het standbeen zal anders vrij snel verzuren!