Skeelers

Heb je het skaten al aardig onder de knie en wil je graag een stapje hogerop? Met skeelers kun je hogere snelheden bereiken en kun je je techniek nog verder verbeteren.

Lees meer...
Toon meer
Sorteer op sort-descending
Sorteer op sort-descending

Wat zijn skeelers?

Skeelers, ook wel speed skates genoemd, zijn vooral bedoeld om hoge snelheden te halen en lange afstanden af te leggen. Skeelers hebben een lage of halfhoge schoen, welke veel lichter is dan de schoen van inline skates. De sluiting van skeelers is vaak een combinatie van veters en een snelsluiting, waardoor de skeelers altijd passend om de voet gebonden kunnen worden.

Waar moet ik op letten bij het kopen van skeelers

Skeelers zijn minder wendbaar dan inline skates of rolschaatsen, hierin zijn ze te vergelijken met noren. Voor de lange afstanden trek je noren aan, maar voor stukken met veel bochten zijn kunstschaatsen of hockey-schaatsen meer geschikt. Voor lange afstanden zijn skeelers dus zeer geschikt.

Skeelers hebben geen remblokje, waardoor je eerst goed moet oefenen om te stoppen. Er zijn meerdere technieken hiervoor, bijvoorbeeld de T-stop of de flüg. Bij de T-stop zet je één voet met de neus naar buiten en laat je deze over de grond slepen tot je stilstaat. De flüg kan alleen uitgevoerd worden als je langer de tijd hebt om te remmen. Hierbij dien je je voeten om en om een beetje schuin naar binnen te zetten, waardoor je langzaam af zult remmen.

Hoe maak ik skeelers schoon?

Skeelers zijn gevoelig voor vocht en vuil. Heb je over nat wegdek gereden of ben je nat geregend? Dan kun je de skeelers thuis het beste even uit elkaar halen om droog te maken. Als je dit niet doet is de kans namelijk groot dat de lagers gaan roesten.

Om te voorkomen dat de skeelers stroever gaan rijden kun je je skeelers ook nog preventief onderhouden. Hiervoor kan je de skeelers uit elkaar halen, alle onderdelen schoonmaken en vervolgens de lagers weer smeren met vet of olie. Zorg ervoor dat de wieltjes van de skeelers weer in de juiste volgorde teruggezet worden na het onderhoud. Je kunt de wieltjes eventueel merken met L1, R1, L2, R2, enzovoort.

Tip

Gaan je skeelers de winterberging in? Voer dan nog één keer goed onderhoud uit aan de skeelers en berg de skeelers vervolgens op in een doos in een droge ruimte. Zo blijven ze het mooist en zijn ze in de lente meteen weer gebruiksklaar!

Ondertussen op het blog:
- Veilig skeeleren!
- Is skaten een sport?
- Hoe onderhoud ik mijn skates?