Thermokleding

Wandelen kan op veel manieren. Een dagelijks rondje met je hond, een flinke wandeling door de natuur of een Hiking-tocht. Afhankelijk van de soort wandeling die je gaat maken, kies je de juiste wandelkleding. Thermokleding houdt je lichaam droog en op temperatuur. Deze kleding zorgt dat lichaamswarmte op de juiste manier wordt vastgehouden zodat je het niet koud krijgt. Lees meer...

Producten 1-24 van 251

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 251

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Thermokleding tijdens een wandeltocht

Als je gaat wandelen is het belangrijk dat je lichaam op temperatuur blijft en dat je droog blijft aanvoelen. Dit om te voorkomen dat je lichaam afkoelt en je het koud krijgt. Ben je in beweging, dan krijg je het warm. Sta je stil, dan koel je snel af. Door de juiste onderkleding te dragen zorg je dat de warmte die je door te bewegen hebt geproduceerd, niet meteen verloren gaat en bijdraagt aan het warm houden van het lichaam. Thermokleding is, op ondergoed na, de laag die het dichtste op je huid zit. Wij geven je graag meer informatie over thermokleding.

Het meerlagensysteem

Al jarenlang bepalen wandelaars en buitensporters aan de hand van het 3-lagensysteem welke kleding zij dragen. Het 3-lagensysteem wordt vooral gebruikt voor het bovenlichaam. De eerste laag bestaat uit de onderlaag. Deze laag heeft als doel transpiratievocht af te voeren en de huid droog te houden. Deze laag speelt een grote rol bij de regulatie van de lichaamstemperatuur. De tweede laag is de tussenlaag. Deze laag zorgt voor isolatie en voert het transpiratievocht verder af naar buiten toe. De derde laag is de buitenlaag. Deze laag biedt bescherming tegen wind en regen. Belangrijk is wel dat het transpiratievocht van de eerste twee lagen verder naar buiten toe afgevoerd kan worden.

Als eerste laag wordt vaak thermokleding gedragen. Thermokleding houdt je lichaam warm of juist koel en voert transpiratie af. Als je in beweging bent, produceer je warmte. Thermokleding houdt deze warmte vast. Dit komt doordat er een isolerend luchtlaagje ontstaat tussen je huid en de thermokleding. De dikte van de thermokleding en de pasvorm bepalen de dikte van deze isolatielaag. Hoe dikker de kleding is en hoe ruimer de kleding valt, hoe beter de thermokleding isoleert.

Voor de benen wordt het meerlagensysteem niet gehanteerd. Twee lagen is hier vaak voldoende. Een thermobroek met daarover een wandelbroek biedt jou het comfort dat je nodig hebt tijdens je wandeltocht.

Winter- en zomer thermokleding

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar thermokleding kan zowel in de winter als in de zomer gedragen worden. Daar waar de winter thermokleding als voornaamste doel heeft warmte vast te houden, heeft de zomer thermokleding vooral het doel om transpiratievocht af te voeren en je lichaam koel te houden. Winter thermokleding zit iets losser om het lichaam, zodat er een isolerend luchtlaagje tussen de kleding en de huid kan vormen. Zomer thermokleding zit wel strak tegen het lichaam aan zodat transpiratievocht direct wordt opgenomen en weer kan worden afgevoerd.

De keuze van thermokleding is afhankelijk van jou als persoon en van de activiteit die je gaat doen. Heb je het snel warm? Trek dan niet te dikke thermokleding aan. Als het koud is en je gaat intensief bewegen, kun je ook flink zweten. Wij raden je dan ook aan niet te dikke thermokleding aan te trekken. Vochtafvoer is in deze gevallen belangrijk en hoe dikker de thermokleding, hoe meer de nadruk ligt op het vasthouden van warmte en niet op de vochtafvoer.

Materiaal

Thermokleding moet goed aansluiten om het lichaam. Hoe dikker de thermokleding en hoe losser deze om je lichaam valt, hoe meer lichaamswarmte vastgehouden wordt. Thermokleding wordt vaak gemaakt van synthetische materialen, zoals polyester, of van Merinowol. De voordelen van deze materialen zijn dat deze licht zijn van gewicht en snel drogen. Merinowol heeft als extra voordeel dat dit materiaal niet gaat ruiken of stinken. Merinowol is van nature in staat om zich aan te passen aan het klimaat van je lichaam. De wol koelt als je het warm hebt en houdt je lichaam warm als het koud is. Hang je thermokleding van Merinowol aan de waslijn om te luchten en de kleding is zo weer fris. Tot slot is thermokleding elastisch, zodat deze soepel om je lichaam valt en je geen hinder ondervindt en veel bewegingsvrijheid hebt.

Tip

Door de thermokleding op de juiste manier te wassen voorkom je dat belangrijke technische functies verloren gaan. Lees daarom voordat je deze kleding wast eerst de wasvoorschriften goed door.

Heb je nog vragen over thermokleding? Stel ze gerust aan onze klantenservice!