Leer skaten met de Nijdam skates 

Life is better on wheels! En of je het nu skaten, skeeleren of rolschaatsen noemt, het is helemaal hip om jezelf op wieltjes voort te bewegen! Misschien heb je nog een oud paar liggen of wellicht ben je van plan om nieuwe Nijdam skates kopen, maar hoe ging het ook alweer? Hoe moet je remmen, hoe lang kun je eigenlijk skaten en hoe werken skates eigenlijk?

Hoe begin ik met skaten?  Hoe begin ik met skaten?  

Hoe begin ik met skaten?  

De eerste stap is natuurlijk altijd om je Nijdam skates aan te doen! Nijdam is marktleider op het gebied van schaatsen en ook al een tijd gespecialiseerd in skates. Hoe ging het skaten ook alweer? Allereerst zak je een beetje door je knieën en buig je je rug naar voren, deze houding heb je waarschijnlijk wel eens gezien bij schaatsers! Vervolgens zet je eerst met je rechterskate af naar buiten en sluit je de skate weer aan onder je lichaam, daarna doe je hetzelfde met je linkerskate. Dit blijf je herhalen en je zult merken dat je op deze manier steeds meer vaart maakt! Hoewel het verleidelijk is om tijdens het skaten vooral naar beneden te kijken, is het wel het veiligst om gewoon recht vooruit te kijken. Op die manier zie je wat er om je heen gebeurt en kun je anticiperen op oneffenheden in het wegdek.

Tip: Ook bij skates is goedkoop vaak duurkoop, goede skeelers zoals die van Nijdam zijn de investering zéker waard!

Hoe kan ik remmen met skates?Hoe kan ik remmen met skates?

Hoe kan ik remmen met skates?

Misschien is het remmen nog wel belangrijker dan het skaten zelf... Om het remmen te oefenen kun je het beste naar een plek gaan waar geen ander verkeer is, bijvoorbeeld een afgelegen weg of een leeg parkeerterrein. De skates van Nijdam zijn meestal voorzien van een remblokje, waardoor het een stuk makkelijker wordt. Je remt door je rechterskate iets achterover te kantelen, waardoor het remblokje over de grond sleept en je langzaam tot stilstand zult komen. Het remmen met rolschaatsen is wel wat anders dan bij skates, het remblokje zit hier namelijk aan de voorkant. Mocht je dus ooit gaan rolschaatsen is het goed hier rekening mee te houden anders val je! Heeft jouw skate geen remblokje? Dan kun je het beste oefenen op de zogenaamde “T-stop”. Deze manier van remmen lijkt veel op de manier van remmen bij het schaatsen, hierbij zet je je skates om en om een beetje scheef met de punt richting de andere skate. Let er bij de T-stop op dat je je skate niet te schuin neerzet, dan zul je namelijk vallen.

Wist je dat Nijdam ook goede knie-, pols- en elleboogbeschermers en stevige helmen in de collectie heeft? Je voorkomt hiermee ernstig letsel bij een valpartij.

Hoe lang kun je skaten?Hoe lang kun je skaten?

Hoe lang kun je skaten?

Nu je het skeeleren en het remmen onder de knie hebt, is het tijd om meters te gaan maken! Maar hoe lang kun je als beginner precies skaten? Het is verstandig om niet te hard van stapel te lopen en het aantal kilometers rustig op te bouwen. Tijdens het skaten gebruik je bijna alle spieren in je lichaam en zeker in het begin zal je lichaam hier dus flink aan moeten wennen. Maak van tevoren dus een schatting hoe ver je kunt skaten, want je wilt natuurlijk niet halverwege je rondje de hulptroepen in moeten schakelen om je op te komen halen...

Tip: Als je op den duur veel gaat skeeleren moeten je lagers en wielen ook vervangen worden! In de Nijdam collectie vind je veel verschillende soorten wielen en lagers.  

Na zo’n rondje skaten is het natuurlijk verleidelijk om meteen op de bank te ploffen, maar vergeet daarna niet om je skates goed schoon te maken! Door je skates goed te onderhouden, zul je er langer plezier van kunnen hebben en dus ook meer kilometers kunnen skaten. Benieuwd hoe en hoe vaak je je skates een kleine en grote onderhoudsbeurt moet geven? Je leest het in onze blog ‘Hoe onderhoud ik mijn skates?’.