Hoe onderhoud ik mijn skates?

Door je skates regelmatig goed schoon te maken, kun je er langer plezier van hebben en kun je natuurlijk meer kilometers maken! Hoe vaak je de skates schoon moet maken is helemaal afhankelijk van het aantal kilometers dat je erop rijdt. Maar hoe kun je je skates goed onderhouden? En hoe vaak hebben je skates een grote onderhoudsbeurt nodig?

Hoe moet ik mijn skates schoonmaken?

Maak je vaak lange tochten? Dan is het verstandig om je skates na iedere tocht een kleine onderhoudsbeurt te geven. Deze kleine onderhoudsbeurt hoeft niet zoveel tijd in beslag te nemen en is vooral gericht op het schoonhouden van de schoenen en de wielen. Je kunt je skates met een lichtvochtige doek en een zacht borsteltje afnemen, zo kun je al het vuil van je skates verwijderen en voorkom je dat er vuil tussen de lagers komt. Zijn jouw skatetochten wat korter? Of ga je minder vaak skaten? Beslis dan zelf wat een goede frequentie is voor het klein onderhoud van jouw skates.

Tip: Tijdens een skatetocht kunnen je voeten flink gaan zweten. Het is dan ook verstandig om je skates even goed te luchten na een ritje, stop er eventueel een paar oude kranten in om al het vocht uit de skates te halen.

Skatewielen schoonmaken

Het is ook heel verstandig om bijvoorbeeld eens per maand wat meer aandacht te besteden aan het onderhoud van je skates. De eerste stap daarbij is het inspecteren van je skates: welke onderdelen hebben wat extra aandacht nodig, welke onderdelen moet je wellicht vervangen en welke onderdelen zien er nog tiptop uit? Tijdens het skaten slijten de wielen meer aan de binnenkant dan aan de buitenkant en het is eigenlijk vrij logisch dat ook het voorste wiel meer te verduren krijgt dan het achterste wiel. Het is daarom belangrijk om tijdens deze grote onderhoudsbeurt je wielen los te maken van het frame, met behulp van een torxsleutel heb je de wielen binnen no-time los. Als de wielen los zijn van het frame, kun je meteen controleren of de boutjes waarmee het frame vastzit aan de schoen nog sterk genoeg zijn.

Tip: De meeste remblokjes zijn voorzien van een zichtbare lijn, tot deze lijn mogen de remblokjes slijten. Zijn de remblokjes bijna afgesleten tot die lijn? Zorg er dan voor dat ze zo snel mogelijk vervangen worden!

Lagers van de skates smeren

Nu de wielen uit het frame zijn, kun je gelijk je lagers eens onder handen nemen! De lagers kun je het beste omschrijven als de kern van het wiel, omdat de lagers zich in het midden van het wiel bevinden. Ieder wiel heeft twee lagers en deze zorgen ervoor dat de wielen soepel kunnen draaien. Als eerste kun je de lagers schoonmaken met een beetje lagercleaner en een borsteltje. Maak de lagers vervolgens goed droog met een keukenpapiertje of een theedoek. Zodra de lagers helemaal droog zijn kun je ze voorzien van een druppeltje olie en je skates zullen weer megasoepel rollen! Niet alle smeermiddelen zijn geschikt voor het smeren van de lagers, een gewone WD40 is bijvoorbeeld gericht op het verwijderen van roest en deze variant is dan ook níet geschikt voor het smeren van de lagers. De speciale WD40 Specialist Smeerspray kun je daarentegen wel gebruiken voor het smeren van de lagers, evenals rijwielolie, naaimachine-olie, teflonspray en natuurlijk speciale lagerolie!

Tip: Let op! Water en lagers zijn zéker geen vrienden van elkaar, het is dus echt verboden om water te gebruiken bij het schoonmaken van je lagers.

Lagers van skates vervangen

Vaak als je skeelerwielen gaat vervangen, neem je de lagers ook meteen mee, dit scheelt je tijd en dan weet je zeker dat alles weer goed in orde is. Voor de onwetende onder ons, de lagers zijn cilinders die te vinden zijn in de as van het wiel. De lagers haal je uit het wiel met een lagertrekker of inbussleutel. De lagertrekker steek je in het gat middenin de lager en vervolgens kun je de lager eruit halen door hem naar je toe te trekken. Mocht je geen lagertrekker bij de hand hebben, kun je het ook proberen met een inbussleutel, dit vergt wel wat meer geduld! Steek de inbussleutel een beetje schuin in het gat, met de onderkant van de inbussleutel kun je de onderste lager uit het wiel drukken. De lager valt er nu aan de onderkant uit, waardoor je de andere lager er ook gemakkelijk uit kan drukken. Je kunt de lagers nu vervangen, voeg voor de zekerheid wat druppeltjes olie toe zodat ze nóg soepeler rollen. De lagers druk je weer in de wielen, vergeet niet de spacer (het cilindervormige buisje) tussen de twee lagers terug te plaatsen.

Skatewielen verwisselen

Als je de wielen weer aan het frame vast gaat maken, kun je ze het beste allemaal 180 graden draaien, zodat de oorspronkelijke binnenkant van de wieltjes nu aan de buitenkant komt te zitten. Daarnaast wordt aangeraden om alle wielen één plekje naar voren door te schuiven, het voorste wiel komt dan uiteraard aan de achterkant te zitten. Op deze manier zorg je ervoor dat de wielen gelijkmatig zullen slijten en ze dus zo lang mogelijk meegaan!

Tip: Om te voorkomen dat de wielen loskomen tijdens het skaten, is het verstandig om voor iedere skatetocht de assen van de wielen goed aan te draaien.