Hoe bereid je je voor op de Nijmeegse Vierdaagse?
De Nijmeegse Vierdaagse, oftewel: The Walk of the World! Vier dagen lang vroeg opstaan en 30, 40 of 50 kilometer lopen. Zo klinkt het misschien niet heel aantrekkelijk en verslavend, maar het is ook vier dagen feest, vier dagen gezellige gesprekken en vier dagen lang je eigen grenzen opzoeken en verleggen!
Wandeltraining
Lopen kunnen we allemaal wel, maar een lange afstand wandelen en dat vier dagen achter elkaar is toch echt iets anders! Het is dan ook aan te raden om regelmatig te trainen en het aantal kilometers per training geleidelijk op te bouwen. Zo'n wandeltraining is tevens een mooie gelegenheid om je wandeloutfit te testen: zitten je schoenen goed, loop je liever met een heuptasje of een rugtas, draag je hoge of lage sokken en kies je voor een lange of juist voor een korte broek? Daarnaast ga je tijdens de wandeltrainingen ook ondervinden wat jij fijn vindt tijdens een wandeling! Hoe vaak en hoe lang heb jij rust nodig? Welk krachtvoer mag niet ontbreken in jouw tas? En wat drink je graag tijdens het wandelen?
Tip: Alleen wandelen is toch iets anders dan in een grote groep wandelen, loop daarom ook eens een georganiseerde tocht!
Hoe laat start de Vierdaagse?
Ben je niet gewend om vroeg op te staan? Neem dan ook een paar vroege trainingen op in je trainingsschema. En vroeg is ook écht vroeg, dit zijn de tijden dat je tijdens de Vierdaagse paraat moet staan op de Wedren:
Afstand | Starttijd |
50km | 04.00 - 04.30 |
40km | 04.45 - 05.30 of 05.45 - 06.30 |
30km | 06.45 - 07.15 of 07.30 - 08.00 |
Wist je ook al dat je je voor een bepaalde tijd weer bij de Wedren moet melden? Op de eerste drie dagen kun je tot 17.00 uur finishen, op de laatste dag zal de finish "pas" om 18.00 uur sluiten.
Tip: Neem in je trainingsschema op om een aantal keer twee dagen achter elkaar te wandelen, zo kun je alvast wennen aan het wandelen met een lichaam dat nog niet helemaal hersteld is van de vorige wandeltocht.
Tips voor je wandeloutfit
's Ochtends vroeg kan het nog erg koud zijn, maar na zonsopkomst kan de temperatuur al snel oplopen! Daarnaast ben je natuurlijk constant in beweging, je bent dus eigenlijk constant bezig met het opwarmen van je lichaam. Laagjes kunnen tijdens de Vierdaagse dé oplossing bieden! Met meerdere kledinglagen kun je gemakkelijk je outfit aanpassen aan de temperatuur, het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat je de overbodige lagen eenvoudig op kunt bergen in je tas of af kunt geven bij bekenden die langs de route staan.
Tip: Leg alle spullen die je mee wilt nemen de avond van tevoren al klaar, zo is de kans het kleinst dat je iets vergeet!
Wat kun je het beste eten en drinken tijdens de Vierdaagse?
Ondanks dat je tijdens de Vierdaagse waarschijnlijk vroeger uit je bed moet dan anders, is het toch aan te raden om je dag te starten met een goed ontbijt! Wat een goed ontbijt precies inhoudt, is natuurlijk per wandelaar verschillend en heel afhankelijk van jouw voorkeuren. Een combinatie van zuivel, fruit en noten doet het vaak geod, maar als jij liever je ochtend start met een paar boterhammen, is dat natuurlijk ook helemaal prima!
Tip: Zodra je honger of dorst hebt, ben je eigenlijk al te laat! Zorg voor een goed eet- en drinkritme om dit te voorkomen.
Ook tijdens het wandelen is het natuurlijk belangrijk om je energieniveau op peil te houden, het is dan ook verstandig om iedere twee uur een kleine snack te nemen! Langs de route staan veel toeschouwers die wat lekkers aanbieden, neem dus gerust een keer een lekker snoepje of koekje aan. Liever een keer een gezond tussendoortje? Dan kun je kiezen voor nootjes, fruit, een gekookt eitje of bijvoorbeeld een stukje komkommer!
Eten is dus heel belangrijk, maar drinken is misschien wel nóg belangrijker! Je bent de hele dag in beweging en zult dus een hoop vocht, zout én mineralen kwijtraken. Het is dus niet alleen heel belangrijk om voldoende water te drinken, maar zorg ook voor voldoende afwisseling met isotone sportdranken om voldoende zouten en mineralen binnen te krijgen.
Tip: Tijdens de Vierdaagse zijn er veel plekken waar je water bij kunt vullen, het is dus echt niet nodig om een hele dagvoorraad drinken mee te nemen in je tas.
Zo voorkom je blaren tijdens de Vierdaagse
Blaren zijn natuurlijk de grootste nachtmerrie van iedere wandelaar... Maar hoe kun je nou de kans op blaren zo klein mogelijk houden?
- Neem de tijd om je wandelschoenen goed in te lopen;
- Draag degelijke, naadloze sokken in de goede maat, zodat ze nergens kunnen ophopen of juist knellen;
- Zorg ervoor dat je sokken boven de rand van je wandelschoenen uitkomen;
- Neem voor de zekerheid een paar schone, droge sokken mee.
Langs de route zijn elke dag minimaal drie EHBO-posten ingericht waarin echte vakmensen (ook wel ‘de blarenprikkers’ genoemd) jou onder handen kunnen nemen als je toch één van de pechvogels met een blaar blijkt te zijn.
Tip: Probeer, ondanks de vermoeidheid en de pijntjes, zo normaal mogelijk te lopen. Op deze manier voorkom je andere blessures!
Veel plezier bij de Nijmeegse Vierdaagse
Genoeg kilometers in de benen hebben is dus een mooie basis. Dit zorgt voor minder pijntjes, minder vermoeidheid en meer energie waardoor je wellicht tóch nog iets van die leuke feestjes bij de finish mee kan pakken! Dít, in combinatie met al de gezelligheid en de flinke dosis vitamine D elke dag, maken dat dit één van de leukste evenementen van het jaar is! Overal waar je komt doen toeschouwers hun best om jou door de dag heen te juichen en zingen. Probeer dan ook lekker te genieten van alles om je heen, zing mee met de gezellige muziek en maak vooral eens een praatje met een gezellige medewandelaar! Veel wandelplezier!