Wat trek ik aan tijdens het wandelen?
Slecht weer bestaat niet, maar het dragen van slechte kleding wel! Of je nu een fanatieke, beginnende of gevorderde wandelaar bent, een wandeling begint thuis al met het uitkiezen van de juiste wandelkleding. Wat je meeneemt is afhankelijk van de weersomstandigheden en het gebied waar de wandeling plaatsvindt. Wij vertellen je graag meer over het kiezen van de juiste wandelkleding!
Waar moet een goede wandelkleding aan voldoen?
Comfort! Aangezien je aan de wandel bent moet je kleding goed zitten, niets zo vervelend als een broek die afzakt of een te strak shirt. Daarnaast moet het je ook bescherming bieden tegen alle weersomstandigheden die je onderweg kan tegenkomen. Jouw wandeloutfit moet dus waterdicht zijn en gemaakt zijn van materiaal dat sneldrogend is zoals polyester bijvoorbeeld.
Ook zie je vaak dat wandelaars meerdere lagen dragen, hierdoor heb je het nooit te warm of te koud. De eerste laag is de onderlaag, daaroverheen komt de tussenlaag en als laatste komt de buitenlaag. Het is niet altijd nodig om al deze lagen te dragen. Afhankelijk van de weersvoorspellingen kies je welke lagen je gaat aantrekken tijdens het wandelen!
Thermokleding
De eerste laag wordt gedragen bij koud of nat weer. Deze laag moet het zweet goed af kunnen voeren naar de tweede laag, zodat je warm en droog blijft. De thermokleding moet gemaakt zijn van polyester of polypropyleen, deze stof neemt namelijk zweet op waardoor jouw kleding niet zwaar of nat wordt. Is het een zonnige dag? Dan kun je de thermokleding achterwege laten!
Koop geen wandelshirt van katoen
De tweede laag, de tussenlaag, is bedoeld om de warmte op te slaan en het zweet verder af te voeren naar de volgende laag. Deze laag moet wijder zitten, omdat er zo tussen de onderlaag en de tussenlaag een warme, isolerende luchtlaag kan ontstaan die warmte goed vasthoudt. De wandelshirts of polo's mogen niet van katoen zijn, omdat hierdoor transpiratievocht dan minder snel wordt afgevoerd. Een andere tussenlaag die je veel ziet als het voorjaar begint is de bodywarmer, draag daaronder natuurlijk wel een shirt met lange mouwen.
Geen spijkerbroek maar een wandelbroek!
Laat je spijkerbroek in de kast als je een lange wandeling gaat maken, ze zijn te warm en voeren geen vocht af. Een wandelbroek daarentegen is gemaakt van licht, sneldrogend materiaal en is soms afritsbaar waardoor je er bij warm weer een korte broek van kan maken.
De ideale outdoor jas is...
De derde en laatste laag is de outdoor jas. De jas moet bescherming bieden tegen wind, regen en sneeuw. Mocht het weer onverhoop veranderen is het handig om altijd een jas mee te nemen tijdens het wandelen. Naast deze functies moet de jas natuurlijk ook comfortabel zijn en je voldoende bewegingsvrijheid geven.
Wist je dat de waterdichtheid van een jas wordt gemeten in waterkolom? Hoe hoger deze waarde hoe beter jouw jas is beschermd tegen extreem weer. Meer info over de waterkolom, vind je hier!
Goede wandelsokken zijn een absolute must!
Het laatste wat je als wandelaar wilt zijn blaren, wist je dat deze vaak worden veroorzaakt doordat je er niet de juiste sokken worden gedragen? Een wandelsok moet platte naden hebben zodat het niet kan irriteren en de vochtafvoerende eigenschappen de sokken droog houden. Ook herken je een goede wandelsok doordat ze dikker zijn aan de onderkant wat zorgt voor meer demping en een beter draagcomfort! Heb je alleen katoenen sokken in je kast? Trek deze niet aan, je krijgt daardoor namelijk snel natte voeten. Wol is het beste materiaal voor wandelsokken, mocht je allergisch zijn voor wol is merinowol een goede vervanger.
Tip: check altijd of je de wandelsok aan de juiste voet hebt aangetrokken. Dit staat aangegeven op de sokken zodat de verdikkingen op de juiste plaatsen zitten!