Wat is goede regenkleding?
Als je nieuwe regenkleding gaat kopen, is de kans groot dat je het woord “waterkolom” meerdere keren voorbij ziet komen. Maar wat houdt die waterkolom nou eigenlijk in? En waar moet je verder op letten als je een nieuw regenpak gaat scoren?
Wat betekent waterkolom?
De waterkolom van een product geeft aan in hoeverre het product waterdicht is en daarbij geldt hoe hoger de waterkolom, hoe meer water het product tegenhoudt. Onderstaand een overzicht van de verschillende waarden van een waterkolom:
0 mm | Dit product is niet waterdicht. |
0 mm – 1.000 mm | Dit product is waterafstotend, maar niet bestand tegen druk. |
1.000 mm – 5.000 mm | Dit product houdt je ook bij lange regenbuien of sneeuwbuien droog, maar is nog steeds niet bestand tegen druk. |
5.000 mm – 15.000 mm | Dit product is zelfs bij intensief weer en/of hoge druk waterdicht, maar na langdurig hoge druk zal dit product uiteindelijk wel gaan lekken. |
Vanaf 15.000 mm | Dit product is bestand tegen extreme regenbuien en is bestand tegen zeer hoge druk. Dit product blijft zelfs waterdicht als je het onderdompelt in water. |
Tot een waterkolom van 1.000 mm spreken we dus van een waterafstotend product, maar vanaf een waterkolom van 5.000 mm ga je echt op safe! Wil jij er zeker van zijn dat je droog blijft tijdens je fietstocht of wandeling? Kies dan voor een regenpak met een waterkolom van minstens 15.000 mm.
Waterdichte regenkleding
Dacht je een waterdicht pak te hebben, maar is je lichaam toch nat geworden? Dan kan dit twee oorzaken hebben. Oorzaak 1 is dat het pak al heel wat jaren meegaat en helaas zijn waterdichte functie (gedeeltelijk) verloren is. Je kunt er dan voor kiezen om je pak in te sprayen met een waterdichtspray, maar als je daar geen vertrouwen in hebt kun je natuurlijk ook een nieuw regenpak aanschaffen. Oorzaak 2 is dat het pak niet ademend is, waardoor er niet genoeg frisse lucht bij het lichaam komt en je zal gaan zweten. Het is dan ook belangrijk dat je er bij de aanschaf van een nieuw regenpak op let dat het regenpak gemaakt is van ademend materiaal, zodat het pak voldoende ventilerend is en je lichaam droog blijft!
Hoe onderhoud je je regenkleding?
Regenjassen en regenbroeken draag je natuurlijk als het regent, het is dan ook niet zo gek dat je regenkleding vaak viezer wordt dan je gewone jas! Toch heeft het schoonmaken van de regenkleding bij de meeste mensen niet zo’n hoge prioriteit... Zonde eigenlijk! Want door je regenkleding regelmatig te wassen, blijven de functionele eigenschappen van de regenkleding intact en kun je dus veel langer “plezier” hebben van je regenpak! Het wassen van je regenkleding is makkelijker dan je denkt, veel regenjassen en regenbroeken kunnen namelijk gewoon in de wasmachine. Voordat je de regenkleding in de wasmachine stopt, is het natuurlijk wel heel belangrijk om goed het waslabel te bekijken. Op het waslabel staat namelijk interessante informatie over of de kleding überhaupt in de wasmachine mag en op welke temperatuur de kleding gewassen kan worden. Daarnaast is het heel belangrijk om uitsluitend waswolmiddel of speciaal water- en vuilafstotend wasmiddel voor regenkleding te gebruiken en de regenkleding na het wassen goed uit te spoelen, zo voorkom je dat zeepresten de ademende werking van de regenkleding kunnen gaan verstoren. Klinkt best makkelijk toch? Kind kan de was doen!