Hoe maak ik mijn wandelschoenen schoon?

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je wandelschoenen, is het heel belangrijk om ze regelmatig te onderhouden! Tijdens het wandelen is het natuurlijk onvermijdelijk dat je wandelschoenen vies worden door bijvoorbeeld regen en modder, maar met een goede schoonmaakbeurt zien je wandelschoenen er weer als nieuw uit!

Hoe maak ik de buitenkant van mijn wandelschoenen schoon?Hoe maak ik de buitenkant van mijn wandelschoenen schoon?

Hoe maak ik de buitenkant van mijn wandelschoenen schoon?

Het is verstandig om je wandelschoenen na iedere wandeling schoon te maken, zo blijft de conditie van je schoenen het beste! Je kunt de wandelschoenen direct na de wandeling kort schoon spoelen met een beetje water, waarna je de schoenen op laat drogen en vervolgens met een zachte borstel de ergste vuiligheid eraf kan vegen. Vaak blijft er wat vuil zitten aan de veters en rond de veterhaken, het is daarom aan te raden om de veters uit te schoenen te halen als je de schoenen schoon gaat maken.

Tip: Haal de inlegzolen na iedere wandeling uit de schoen, zo kan de zool goed drogen en wordt de groei van bacteriën tegengegaan.

Hoe maak ik de binnenkant van mijn wandelschoenen schoon?Hoe maak ik de binnenkant van mijn wandelschoenen schoon?

Hoe maak ik de binnenkant van mijn wandelschoenen schoon?

Hoewel je de binnenkant niet ziet, mag deze zeker niet vergeten worden tijdens de onderhoudsbeurt! Heeft de schoen een leren voering? Gebruik dan een zachte borstel, lauwwarm water en een klein beetje groene zeep om de binnenkant schoon te maken. Droog de schoen vervolgens af met een handdoekje en voor een optimaal resultaat kun je de binnenkant daarna nog in sprayen met een impregneerspray, zo worden de luchtjes verminderd en het ademende vermogen hersteld! Is de binnenkant van Gore-Tex? Dan kun je het beste een klein laagje lauwwarm water in de schoen laten lopen, even schudden, vervolgens het water weer uit de schoen laten lopen en de schoen op een natuurlijke manier laten drogen. Op deze manier worden achtergebleven restjes vuil, maar ook de restjes van eventueel transpiratievocht verwijderd. LET OP! Laat je wandelschoenen nooit in zonlicht of bij een warmtebron drogen, het leer zou dan kunnen barsten en het ademende membraan van het Gore-Tex zou kapot kunnen gaan.

Tip: Heb je leren wandelschoenen? Spray de schoenen dan regelmatig in met een waterafstotende spray om droge voeten te houden!

Hoe vaak moet ik mijn wandelschoenen schoonmaken?Hoe vaak moet ik mijn wandelschoenen schoonmaken?

Hoe vaak moet ik mijn wandelschoenen schoonmaken?

Hoe vaak je je wandelschoenen schoon moet maken, hangt uiteraard ook af van de frequentie waarin en de ondergrond waarop je ze gebruikt. Je kunt de schoenen het beste na iedere vijf wandelingen een grote onderhoudsbeurt geven. Loop je niet zo vaak? Zorg er dan tenminste voor dat je je wandelschoenen iedere drie maanden even schoonmaakt, zo voorkom je dat de fijne eigenschappen van de wandelschoenen hun functie verliezen en kun je zo lang mogelijk plezier hebben van de schoenen! Zien je wandelschoenen er erg vies uit? Dan kun je ze natuurlijk best een keertje extra schoonmaken!

Tip: Berg je wandelschoenen nooit op in een plastic tas! Eventueel overgebleven vocht kan namelijk schimmelvorming veroorzaken, waardoor de schoenen flink gaan stinken.