Welke skihandschoenen heb ik nodig?

Het is bijna zover! De wintersport is eindelijk in zicht en het is dan ook tijd om stapje voor stapje je koffer in te gaan pakken. Goede handschoenen zijn natuurlijk een essentieel onderdeel van jouw wintersportoutfit. Want als je eenmaal koude handen hebt, worden deze voorlopig niet meer warm... En dat wil je dus voorkomen! Daarnaast bieden skihandschoenen ook bescherming tegen scherpe ski's en snowboards, waardoor je minder kans hebt om een blessure aan je handen op te lopen bij een val of botsing!

 

skihandschoenenskihandschoenen

Goede skihandschoenen

Bij het uitzoeken van skihandschoenen is één van de eerste stappen het bepalen van de juiste maat. Zowel te grote als te kleine handschoenen zullen namelijk niet de optimale warmte bieden... Twijfel je tussen twee maten? Dan is het verstandig om de grotere maat te kiezen!

Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor skihandschoenen waarin Gore-Tex of een soorgelijk membraan verwerkt zit! Gore-Tex zorgt ervoor dat de handschoenen wind- en waterdicht zijn, maar ook beschikken over ademend vermogen. Zo voorkom je dat je handen te koud of juist te warm worden!

Voor snowboarders is er nog een andere eigenschap die wellicht interessant kan zijn... Er zijn namelijk ook skihandschoenen met polsprotectie! Deze handschoenen zijn voorzien van een spalk die vanaf de handpalm richting de pols loopt, waarmee het doorklappen van de pols (en dus vervelende blessures) voorkomen kunnen worden!

skihandschoenenskihandschoenen

Handschoenen of wanten?

Bij wanten zitten je vingers, op je duim na, in één ruimte. Hierdoor kunnen de vingers profiteren van elkaars warmte! Daarnaast is er bij wanten meer ruimte voor een dikke laag isolatiemateriaal, waardoor warmte niet snel verloren kan gaan. In een handschoen moet elke vinger zichzelf opwarmen en is de ruimte tussen de vingers beperkt, waardoor hier minder plek is voor isolatiemateriaal. Het wordt nog wel eens als een fabeltje gezien, maar wanten zijn dus wel degelijk warmer dan handschoenen.

Met handschoenen is het daarentegen weer gemakkelijker om iets vast te pakken. Even een foto maken, je helm losklikken of je skischoen strakker doen, het gaat allemaal nét even makkelijker als je je vingers los van elkaar kunt bewegen. Anderzijds, als je de wanten alleen draagt tijdens het skiën of snowboarden, is het dan écht zo belangrijk dat je dingen vast moet kunnen pakken?

Ga je voor de warme wanten of worden het toch de handige handschoenen?

 

skihandschoenenskihandschoenen

Skihandschoenen onderhouden

Over het algemeen kun je de meeste skihandschoenen na de wintersport gewoon in de wasmachine wassen! Het is daarbij wel heel belangrijk om een speciaal wasmiddel te gebruiken dat de verschillende functies van de handschoenen beschermd, zo voorkom je dat de handschoenen hun ademend vermogen, winddichtheid en waterdichtheid verliezen. Na het wassen kun je de handschoenen op een droogrek laten drogen, maar voorkom hierbij rechtstreeks contact met de verwarming!

Heb je leren handschoenen? Dan vergt het onderhoud van de handschoenen net even wat extra werk. Leren handschoenen kunnen namelijk níet in de wasmachine en tevens moet je ze na een dagje op de piste op een natuurlijke manier laten drogen, het is dan ook uit den boze om de leren handschoenen op een verwarming te leggen! Je kunt de leren handschoenen na de wintersport het beste behandelen met wax of balsem, waardoor het leer soepel blijft en niet zo snel zal scheuren.