Schaatsen: dé winterworkout!

Het kwik daalt... De winter breekt aan in Nederland: voetbalvelden zijn te hard om op te voetballen en hardlopen of fietsen is door de gladde wegen levensgevaarlijk. Wel ligt er een mooie laag ijs op de sloot... Tijd om je schaatsen uit het vet te halen en deze onder te binden! Want zeg nou zelf, wat is er nu heerlijker dan schaatsen op natuurijs?

Schaatsen op natuurijs

Schaatsen is één van de populairste wintersporten! Niet zo gek natuurlijk, want het is heerlijk om in de buitenlucht bezig te zijn. Schaatsen is niet alleen heel goed voor je conditie, maar je traint er ook je beenspieren, bilspieren, rugspieren én buikspieren mee! Als je geluk hebt schijnt het zonnetje en kun je ook nog wat vitamine D verzamelen om door je winterdip heen te komen! Wist je trouwens dat je tijdens een uurtje schaatsen wel 400 tot 600 calorieën verbrandt? Je kunt dus met een gerust hart even stoppen bij de koek en zopie!

Tip: Ga minimaal met z’n tweeën schaatsen, je kunt elkaar helpen wanneer je in moeilijkheden komt.

Waar kan ik schaatsen op natuurijs?

Helaas is natuurijs niet op alle plekken even betrouwbaar... Slecht ijs herken je vaak aan de kleur, zo zijn bijvoorbeeld windwakken te herkennen aan de gele kleur van het ijs. Er zijn ook bepaalde plaatsen waar het ijs vaak dunner is, bijvoorbeeld waar een boom over het ijs hangt of onder een brug. Probeer zoveel mogelijk over stukken te schaatsen waar anderen je al voor zijn geweest, dan hoef jij niet het risico te nemen dat het ijs tóch niet dik genoeg blijkt te zijn!

Vertrouw je het ijs op bepaalde stukken niet? Schuif je beschermers om de ijzers en sla dat gedeelte van het ijs over. Liever een stukje klunen dan een nat pak, toch?

Tip: Schaatsen bij mist of in het donker kan zeer gevaarlijk zijn, je kunt wakken niet zien en slecht ijs niet goed herkennen.

Welke schaatsen heb ik nodig?

Welke schaatsen bij jou passen, is natuurlijk heel erg afhankelijk van jouw niveau! Veel kinderen beginnen bijvoorbeeld op dubbele glij-ijzers en maken vervolgens de overstap naar enkele glij-ijzers. Deze schaatsen zijn ideaal om de basis van het schaatsen onder de knie te krijgen. Zowel in de dubbele glij-ijzers als in de enkele glij-ijzers moet je schoenen dragen. Hiervoor is het aan te raden om schoenen aan te trekken die niet te strak, maar ook zeker niet te los zitten! Het wordt dus sterk afgeraden om regenlaarsjes te dragen in glij-ijzers, je kunt er bijvoorbeeld beter voor kiezen om een paar goede (en warme) sportschoenen te dragen.

Tip: Leg je schaatsen te drogen zodra je thuis bent, op deze manier voorkom je dat er roestplekken op de ijzers zullen ontstaan.

Heb je het schaatsen al redelijk onder de knie en ben je toe aan de volgende stap? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar combinoren! Combinoren kenmerken zich door de hoge en stevige schoen die laag op de ijzers staat, hierdoor wordt de kans op bijvoorbeeld het verzwikken van je enkel aanzienlijk verkleind. Daarnaast houdt de schoen je voeten natuurlijk lekker warm, waardoor deze schaatsen ook zeer geschikt zijn om te dragen als het buiten flink vriest! Door de lange ijzers bieden de combinoren veel stabiliteit en kun je er lange slagen mee maken, zodat je ook grote afstanden af kunt leggen zonder dat je binnen no-time helemaal kapot bent.

Tip: Laat je schaatsen slijpen voordat je deze weer opbergt in de winterstalling. Zo kun je gelijk het ijs op als de winter ineens voor de deur staat!

Zowel veel volwassenen als veel kinderen kiezen ervoor om ijshockeyschaatsen te dragen i.p.v. combinoren, en dat is eigenlijk helemaal niet zo gek! Hockeyschaatsen kennen namelijk vele voordelen, zo hebben ze bijvoorbeeld een hoge schoen die veel comfort, stabiliteit en warmte biedt. Maar ook de korte ijzers zijn voor veel mensen een zegen, hierdoor ben je zeer wendbaar en kun je heel eenvoudig slagen maken en bijvoorbeeld overstappen! De schoenen van ijshockeyschaatsen zijn veelal voorzien van een combinatie van veters, klittenband en een een snelsluiting, hierdoor kun je de schaatsen helemaal passend maken naar de vorm van jouw voeten en enkels. Wist je trouwens dat veel ijshockeyschaatsen voor kinderen verstelbaar zijn in vier of vijf maten? Wel zo handig als de voeten nog volop in de groei zijn!

Tip: IJshockeyschaatsen zijn ook verkrijgbaar als 2-in-1-variant, waardoor je de ijzers 's zomers kunt verwisselen voor wieltjes en je de "schaats" als skate kunt gebruiken!

Wat heb je nodig om te schaatsen?

  • Schaatsen natuurlijk! Om lange tochten te kunnen schaatsen zijn noren het meest geschikt. Ben je meer van de trucjes en korte bochtjes? Of ga je liever een potje ijshockeyen met je vrienden? Kijk dan eens voor ijshockey- of kunstschaatsen;
  • Hoeveel water er ook in Nederland te vinden is, soms moet je nu eenmaal een stukje klunen! Om te zorgen dat de ijzers niet bot worden is het belangrijk dat je beschermers bij je hebt. Neem daarnaast altijd een doek mee om de ijzers van de schaatsen achteraf goed droog te kunnen maken;
  • Tijdens het schaatsen ben je flink in beweging, maar bij de koek en zopie wil je natuurlijk voorkomen dat je lichaam te snel afkoelt, het is dan ook heel belangrijk om de juiste kleding te dragen! Het dragen van meerdere (ademende) lagen is dan ook aan te raden, zo kun je je outfit op ieder gewenst moment aanpassen. Daarnaast mogen een muts of helm, een sjaal en een paar handschoenen natuurlijk niet ontbreken;
  • Het is natuurlijk verstandig om van tevoren genoeg te eten en drinken! Maar ook tijdens het schaatsen is het wellicht onbekend hoe ver het nog is tot de volgende koek en zopie... Je kunt er dan ook voor kiezen om voor de zekerheid zelf een boterhammetje en een thermoskannetje warme chocolademelk mee te nemen, zo kun je altijd even opwarmen!

Tip: Neem een plastic zak mee in je rugtas, dan kun je altijd droog zitten!

Waar kun je schaatsen?

Is natuurijs niets voor jou? Of ligt er geen ijs en wil je wel schaatsen? Vanaf oktober t/m maart zijn veel schaatshallen open. Vaak kun je hier iedere dag van de week terecht om te schaatsen! Op schaatsen.nl vind je een overzicht van alle natuur- en kunstijsbanen van Nederland. 

Tip: Ben je op zoek naar een leuk uitje met de kids of dé perfecte date? In de wintermaanden zijn er veel pop-upschaatsbanen te vinden, bijvoorbeeld in het centrum van jouw favoriete stad of bij een kerstmarkt. Vaak kun je hier ter plekke schaatsen huren en is er (bijna) altijd plek!