Hoeveel lagen trek je aan op wintersport?

Op wintersport kun je te maken krijgen met verschillende weersomstandigheden, maar hoe kun je je daar nou op voorbereiden? Heel simpel: met het drielagensysteem krijg je het niet te koud én niet te warm! Alle lagen hebben hun eigen functies en je kunt je outfit op ieder gewenst moment heel eenvoudig aanpassen, handig toch?

thermokledingthermokleding

Thermokleding

Hoewel de onderste laag uiteindelijk niet meer zichtbaar zal zijn, heeft deze wel een heel belangrijke functie! Wintersporten is namelijk niet alleen leuk, maar ook heel hard werken... En tijdens dit harde werken kun je natuurlijk flink gaan zweten. Thermokleding zorgt ervoor dat transpiratievocht direct afgevoerd wordt, waardoor het lichaam droog en op de juiste temperatuur kan blijven.

skipullyskipully

Skipully

De tweede laag voert het transpiratievocht dat de basislaag heeft afgegeven verder af naar de buitenste laag. Daarnaast wordt deze laag ook wel de isolerende laag genoemd. Deze laag valt wat losser om het lichaam, waardoor er tussen deze laag en de thermokleding een isolerend luchtlaagje ontstaat. Op deze manier wordt de geproduceerde warmte vastgehouden, waardoor het lichaam op temperatuur gehouden kan worden.

Tip: Veel skipully's zijn voorzien van een rits, die je desgewenst een beetje open kunt zetten als je het warm krijgt. Tevens is dit de laag die je uit kunt doen op het moment dat je het te warm krijgt!

 

skijasskijas

Skijas

Een skijas is wind- en waterdicht, biedt veel bescherming en zorgt er natuurlijk voor dat het transpiratievocht helemaal naar buiten afgevoerd wordt! Daarnaast zijn skijassen tegenwoordig voorzien van veel handige details, zoals bijvoorbeeld het zakje op de mouw om je skipas in te bewaren, een ingebouwde capuchon, een waterdichte rits en nauwsluitende mouwen.