Hoe kies ik de juiste thermokleding?

Er bestaan zóveel verschillende merken en soorten thermokleding, met allemaal hun eigen technologieën en functionaliteiten. Maar bij welke sporten is thermokleding aan te raden? Welke thermokleding heb je nodig bij welke temperatuur? En moet thermokleding nu juist strak of wat losser zitten?

 

Wat is goede thermokleding?

Goede thermokleding zorgt ervoor dat het lichaam droog én op de juiste temperatuur blijft. Thermokleding heeft dan ook twee primaire functies:

  • Het afvoeren van transpiratievocht;
  • Het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Je kunt thermokleding in veel verschillende omstandigheden dragen, bijvoorbeeld tijdens het wintersporten, maar ook tijdens het hardlopen op een zomerse dag! Uiteraard heb je voor beide activiteiten een ander soort thermokleding nodig. Als je thermokleding zoekt voor de warmere dagen, ligt de focus uiteraard meer op het afvoeren van transpiratievocht. Bij winterse thermokleding ligt de focus meer op isolatie, om zo het lichaam warm te kunnen houden.

Welke thermokleding bij welke temperatuur?

Er is bijna geen moment te bedenken dat je geen thermokleding kunt dragen! Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is dan ook: welke thermokleding kan ik dragen bij welke temperatuur?

Zodra het kwik daalt en de temperatuur onder het vriespunt komt, is het sowieso verstandig om thermokleding onder je gewone sportkleding te dragen! Ga je wandelen of een rustig rondje fietsen? Dan kun je kiezen voor de items uit de Odlo Active Warm-collectie. Deze collectie is bedoeld om je lichaam warm te houden, ook als het lichaam zelf niet heel veel warmte produceert. Ga je juist een rondje knallen op de racefiets? Dan kun je beter kieze voor thermokleding die je lichaam droog en fris houdt, zoals bijvoorbeeld Helly Hansen Lifa Merino of Craft Warm Intensity.

Bij temperaturen tussen de 5°C en 15°C zul je misschien twijfelen of het wel nodig is om thermokleding te dragen. Toch kan thermokleding, ook bij deze temperaturen, jou net dat beetje extra comfort geven! De thermokleding uit de Odlo Performance Light-collectie is elastisch, vochtafdrijvend en dus ook héél comfortabel! Deze kleding is zeer geschikt om te dragen tijdens actieve bezigheden. Het ademende vermogen van de kleding zorgt ervoor dat er voldoende frisse lucht bij het lichaam komt, maar dat ook het transpiratievocht afgevoerd kan worden.

Natuurlijk snappen we het als je ook tijdens de zomermaanden in shape wilt blijven, maar daarbij denk je misschien niet meteen aan thermokleding. De speciale zomerthermokleding is dun, voert het transpiratievocht snel af en helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren. De thermokleding uit de Craft Cool Intensity-collectie is voorzien van speciale meshvlakken, waardoor de shirts goed ventileren en het zweet direct afgevoerd kan worden. Met de Stay Cool-technologie van Craft zorg je er dus juist voor dat je lichaam koel blijft!

Hoe strak moet thermokleding zitten?

Thermokleding draag je in principe direct op de huid, alleen dan komen de verschillende functies van een thermoshirt of thermobroek het beste tot hun recht. Om zo optimaal mogelijk te profiteren van de fijne eigenschappen, is het aan te raden om thermokleding te dragen die goed aansluit op de huid. Thermokleding mag dan ook best een beetje strak zitten, maar het mag niet knellen! Draag je de thermokleding vooral om warm te blijven? Dan mag de kleding best wat losser zitten, zodat er een dunne isolatielaag ontstaat tussen de thermokleding en het lichaam.