Kano of Kajak?

Zodra de zon zich vaker laat zien en de temperatuur stijgt, is het natuurlijk heerlijk om je in, op of rond het water te begeven! En wat is er nu leuker dan een lekker stukje peddelen op een mooie zomerdag? Maar welke boot past beter bij jou: de kano of de kajak? En wat is eigenlijk het verschil tussen een kano en een kajak? Een kajak is wel altijd een kano, maar een kano is niet altijd een kajak... Snap jij het nog? Wij leggen het je graag uit!

Naar alle (opblaasbare) boten

Wat is kajakken?

Kajakken doe je uiteraard in een kajak, dit is een (opblaasbare) boot die gedeeltelijk dicht is aan de bovenkant. Hoewel harde kajaks vaak alleen een open vak hebben om in te stappen en verder dicht zijn, hebben opblaasbare kajaks juist vaak alleen maar een dicht stuk aan beide uiteinden. Een kajak kun je besturen met een kajakpeddel die zich kenmerkt door twee peddelbladen. Met een kajakpeddel kun je de kajak dus heel gemakkelijk in je eentje besturen, het is dan ook niet zo gek dat kajakken een heel populaire solosport is! Hoewel je de kajak dus prima in je eentje kunt besturen, zijn heel veel (opblaasbare) kajaks wel geschikt om een tweede en soms zelfs een derde zitje in te bevestigen! De zitjes van een kajak worden gemonteerd op de bodem van de kajak en zijn meestal heel eenvoudig te verstellen.

Tip: Om zo min mogelijk te slingeren en zoveel mogelijk rechtdoor te varen, kun je een vin onderaan de kajak bevestigen.

Wat is kanoën?

Kano's is dus een verzamelnaam voor verschillende soorten bootjes, waaronder de kajak én de open kano! De open kano wordt ook wel gewoon ‘kano’ genoemd, nu snap je waarschijnlijk ook waardoor de verwarring tussen al deze termen is ontstaan! De open kano kenmerkt zich door zijn open bovenkant en het verhoogde zitje. In de meeste kano's is plaats voor twee of drie personen die allemaal een eigen peddel hebben. Deze speciale kanopeddel wordt ook wel steekpeddel genoemd en is, in tegenstelling tot de kajakpeddel, voorzien van slechts één peddelblad. Tijdens het kanoën blijf je met jouw peddel dus vaak maar aan één kant.

Tip: Wissel jij met de steekpeddel steeds van links naar rechts en weer terug? Dan kun je er misschien beter voor kiezen om met een kajakpeddel op pad te gaan.

Kano of kajak?

Heb je veel bagage bij je? Dan kun je er misschien beter voor kiezen om te gaan kanoën, een open kano biedt vaak namelijk meer ruimte dan een kajak. Maar als je in je eentje gaat varen of als je snelheid wilt maken, kun je beter kiezen voor een kajak! De kajak is namelijk een stukje smaller dan een kano en daardoor kun je meer vaart maken. Of je nu gaat kanoën of gaat kajakken, het is natuurlijk sowieso heerlijk om lekker rond te peddelen in de natuur! Maar kijk uit, de kans is groot dat je er verslaafd aan raakt!

Naar alle (opblaasbare) boten