Welke sup peddel heb ik nodig?

Als je gaat suppen, zijn een supboard én een suppeddel natuurlijk onmisbaar! Veel supboards worden geleverd met een gratis peddel. Dat is natuurlijk wel heel handig voor beginners, maar als je met enige regelmaat gaat suppen, is de kans groot dat je toch op zoek gaat naar een peddel die helemaal aansluit bij jouw lengte en niveau!

Sup peddel lengte

Het zal je niet verbazen dat de lengte van je peddel grotendeels afhankelijk is van je eigen lichaamslengte. Over het algemeen kiezen suppers voor een peddel die 110% van hun eigen lichaamslengte is, dus als je 180cm lang bent, kies je voor een peddel van (180 x 110% =) 198cm. Maar er is ook nog een andere richtlijn om te berekenen hoe lang jouw sup peddel moet zijn! Als je gaat suppen op de golven zou de peddel jouw eigen lichaamslengte + 20cm moeten zijn en voor een allround sup zou de peddel jouw eigen lichaamslengte + 23cm moeten zijn. Die richtlijnen kunnen erg handig zijn, maar het belangrijkste is natuurlijk dat de peddel comfortabel is.

Tip: Gebruik jij het supboard zowel op zee als op vlak water? Kies dan voor een verstelbare peddel, zodat je de lengte van de peddel aan kunt passen op het type water waar je op gaat suppen.

Verstelbare sup peddels

Als je het supboard en de sup peddel met meerdere mensen deelt, is het natuurlijk ook handig als je de peddel op de juiste lengte voor jouzelf kunt instellen! Sup peddels zijn verkrijgbaar in drie verschillende soorten, namelijk een sup peddel die bestaat uit één deel en dus een vaste lengte heeft, een sup peddel die bestaat uit twee delen en een sup peddel die bestaat uit drie delen. Het grote voordeel van de sup peddels die uit meerdere delen bestaan, is dat je de lengte hiervan eenvoudig aan kunt passen. De driedelige peddel heeft daarnaast nog een pluspunt: ook als je geen limousine hebt, kun je 'm heel gemakkelijk meenemen!

Tip: Als je vaak lange stukken supt, is het handig om te kiezen voor een lichte peddel!

Sup peddel vasthouden

Naast verschillende lengtes zijn sup peddels uiteraard ook verkrijgbaar in verschillende materialen! Het materiaal van de peddel speelt, net als de lengte, een belangrijke rol in jouw zoektocht naar de perfecte sup peddel. De meest voorkomende materialen sup peddels zijn carbon, glasvezel (ook wel glasfiber genoemd) en aluminium, deze materialen hebben uiteraard allemaal hun eigen voor- en nadelen. Een sup peddel van carbon is heel licht van gewicht, waardoor je de peddel heel gemakkelijk vast kunt houden en je niet snel last van je armen zult krijgen! Carbon peddels kunnen voor 100% uit carbon bestaan, maar er zijn ook carbon peddels die slechts voor 10% van carbon gemaakt zijn. Hoe hoger het percentage carbon in de peddel, hoe lichter de peddel zal zijn!

Ben je op zoek naar een lichte peddel, maar vind je de carbon peddels net iets te duur? Dan kun je kiezen voor een sup peddel van glasvezel. De glasvezel peddels zijn bijna net zo licht als carbon peddels, maar zijn wel iets minder stevig en daardoor ook een stukje goedkoper! Zoek jij juist een sup peddel die wel tegen een stootje kan? Dan is de aluminium peddel echt iets voor jou! De aluminium peddels zijn niet alleen de goedkoopste peddels, maar ze zijn ook nog eens megasterk. Het is dan ook niet zo gek dat deze peddels vooral populair zijn bij gezinnen met kinderen en verhuurbedrijven.

Tip: Ben je een beginnende supper? Dan is de kans groot dat je het verschil tussen de verschillende materialen niet eens merkt, een aluminium peddel is dan ook een prima peddel om mee te beginnen!

Bladgrootte sup peddel

Hoe groter het blad, hoe sneller je vaart kunt maken! Maar ook: hoe groter het blad, hoe meer kracht het kost om de peddel door het water te bewegen. Net als de lengte van de peddel is dus ook de bladgrootte afhankelijk van jouw eigen lichaam! De meest gebruikte bladgrootte is 525cm², maar het spreekt natuurlijk voor zich dat grote en sterke suppers een groter blad kiezen (van ongeveer 550cm²). Veel vrouwen kiezen daarentegen juist voor een blad van 475cm², zodat ze het suppen langer vol kunnen houden. Ga jij vooral op zee suppen? Kies dan voor een peddel met een extragroot blad (van ongeveer 575cm²).

Tip: Maak jij gebruik van een kajakzitje op je supboard? Dan kun je het beste kiezen voor een kajakpeddel. Kajak peddels hebben namelijk twee bladen en daardoor kun je je een stuk eenvoudiger over het water bewegen!