Supboard kopen? Dit moet je weten!

Voor je kunt gaan suppen, heb je natuurlijk een supboard én een peddel nodig! Maar hoe weet je nu welk supboard goed is voor jou? Is een duurder supboard ook echt beter dan een goedkoop supboard? Wat is het verschil tussen een opblaasbaar supboard en een hard supboard? En stap je samen op het supboard of ga je alleen op pad?

supboardsupboard

Alleen suppen versus samen suppen

Je kunt natuurlijk in je eentje gaan suppen, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld je kind of hond mee te nemen! En op sommige supboards is zelfs plaats voor meerdere volwassenen, dus je kunt ook samen met je partner op één supboard gaan suppen.

Als je met meerdere personen of dieren op het board wilt staan, dan is dat natuurlijk iets om rekening mee te houden bij het uitzoeken van een nieuw supboard!

Tip: Een enkelkoord is een echte musthave, door het enkelkoord aan je enkel te bevestigen voorkom je dat het supboard bij een val tientallen meters verderop eindigt!

supboardsupboard

Groot supboard versus klein supboard

Het formaat van het supboard is ook afhankelijk van wat je met het supboard wilt doen. Wil jij als een speer over het water gaan? Kies dan een smal supboard, zo ervaar je minder weerstand en kun je hogere snelheden bereiken. Beginnende suppers hebben vaak meer baat bij een breed supboard: hoe breder het supboard is, hoe meer stabiliteit je ervaart! Ook voor activiteiten als sup yoga en sup vissen zijn brede supboarden uitermate geschikt. Daarnaast moet het formaat van het supboard ook goed bij de persoon passen. Een groot persoon op een te klein board bemoeilijkt het bewaren van je evenwicht, maar een te groot board voor een klein persoon zorgt er juist voor dat het board moeilijk te besturen is. Bij supboards is er geen vaste lengte die geschikt is voor jouw lichaamslengte, dit komt doordat de lengte van het supboard ook afhankelijk is van de activiteit die je uit wilt voeren. Race supboards zijn bijvoorbeeld een stukje langer dan allround supboards.

Tip: Sommige supboards zijn voorzien van bagage elastieken, zo kun je gemakkelijk een dry bag meenemen met bijvoorbeeld je telefoon, je sleutels en natuurlijk wat te eten en te drinken erin!

supboardsupboard

Opblaasbaar supboard versus hard supboard

Bij een hard supboard denk je misschien gelijk aan een oerdegelijk board die nooit kapot te krijgen is. Toch zijn de opblaasbare supboards tegenwoordig ook gemaakt van zeer stevig materiaal en doen dan ook niet meer onder voor een hard supboard! De technieken waarmee opblaasbare supboards gemaakt worden zijn door de jaren heen namelijk flink ontwikkeld. Opblaasbare supboards kennen eigenlijk alleen maar voordelen, ze nemen bijvoorbeeld niet veel ruimte in, waardoor je ze gemakkelijk op kunt bergen! Daarnaast kun je het opblaasbare supboard overal mee naar toe nemen, zelfs als je op de fiets of met de scooter bent. Oké, er is toch een klein nadeel: je moet het supboard nog wel even opblazen als je ‘m wilt gebruiken, maar met een elektrische pomp is dat natuurlijk zo gepiept!

Tip: De dikte van een supboard zegt veel over de kwaliteit, een supboard met een dikte van 15cm is bijvoorbeeld kwalitatief beter dan een supboard van 10cm dik.

supboardsupboard

Goedkoop supboard versus duur supboard

Hoewel je het misschien niet direct aan de buitenkant ziet, zit er wel degelijk verschil tussen dure en goedkope supboards! Het goedkope supboard is wellicht gemaakt van een dunner materiaal, waardoor het eerder zal gaan slijten. Daarnaast kan ook het formaat of de dikte van het supboard invloed hebben op de prijs. Maar ook andere zaken zoals bijvoorbeeld handige bagage elastieken en het materiaal van de peddel kunnen een rol spelen in de prijs. Peddels van carbon zijn een stuk lichter dan bijvoorbeeld aluminium peddels, maar daar betaal je natuurlijk wel een prijs voor! Ook kan het prijsverschil zitten in welke accessoires je er allemaal bij krijgt! Veel supboards worden namelijk verkocht als set, je krijgt dan in één keer alles wat je nodig heb en bent dus gelijk klaar om het water op te gaan. Dit is vaak ook een stuk goedkoper dan dat je al deze spullen los moet kopen.

Tip: Om te gaan suppen heb je vier dingen nodig, namelijk een supboard, een peddel, een enkelkoord en een reddingsvest. Alles klaar? Suppen maar!