Welke wetsuit moet ik kopen?

Nederland is onlosmakelijk verbonden met water, het is dan ook niet zo gek dat veel Nederlanders zich graag op, in en om het water begeven! Helaas staat Nederland ook bekend om het wisselvallige weer en de niet al te hoge temperaturen... Een wetsuit is dan ook een onmisbaar item in de garderobekast van watersportliefhebbers!

Wat is een wetsuit?

Een wetsuit is een pak dat je aan kunt trekken als je gaat watersporten. De wetsuit heeft als voornaamste doel om het lichaam te beschermen tegen het koude water om onderkoeling te voorkomen. Zoals de naam al doet vermoeden zorgt een wetsuit er níet voor dat je droog blijft! De wetsuit laat namelijk een klein laagje water door, dit water wordt vervolgens opgewarmd door je eigen lichaam en daardoor blijf je warm! Door een wetsuit te dragen blijft het lichaam dus warmer en daardoor verbruik je minder energie dan wanneer je geen wetsuit zou dragen, deze energie kun je natuurlijk goed gebruiken tijdens het watersporten! Daarnaast bevordert een wetsuit het drijfvermogen, waardoor je gemakkelijker je hoofd boven water kunt houden als je erin valt.

Tip: De wetsuit mag tijdens het passen best “aan de strakke kant” zijn, in het water zal de wetsuit namelijk nog iets losser gaan zitten.

Welke wetsuit bij welke temperatuur?

De dikte van een wetsuit wordt uitgedrukt in aantal millimeters en bestaat vaak uit twee verschillende cijfers, bijvoorbeeld 5/3mm of 3/2mm. Het eerste getal dat je ziet geeft aan hoe dik de wetsuit is op de borst en de rug, het tweede getal geeft aan hoe dik de wetsuit rond de armen en de benen is. Daarnaast zijn wetsuits ook nog verkrijgbaar in verschillende types. Een fullsuit is bijvoorbeeld een wetsuit waarbij zowel de romp als de benen en armen helemaal bedekt zijn, de fullsuit wordt natuurlijk vooral in het koude najaar gedragen. Tijdens de warmere dagen kun je kiezen voor een shorty, deze bedekt de hele romp en de bovenarmen en is dus een stukje luchtiger.

  Winter (watertemperatuur tussen 4 en 8°C) Lente en herfst (watertemperatuur tussen 8 en 12°C) Zomer (watertemperatuur tussen 12 en 20°C)
Dikte 5/4mm of 5/3mm 4/3mm 3/2mm of 2/2mm
Soort Fullsuit Fullsuit Shorty
Voordelen De wetsuits van 5/4mm en 5/3mm houden het lichaam warm, waardoor er weinig tot geen energie verloren zal gaan aan het opwarmen van het lichaam De wetsuits van 4/3mm bieden voldoende warmte en zijn toch flexibel De wetsuits van 3/2mm en 2/2mm houden het lichaam op de juiste temperatuur en beschermen het lichaam tegen UV-straling van de zon

 

Tip: Tijdens de koudere winterdagen volstaat het vaak niet om alleen een wetsuit te dragen. Als je van plan bent om in open water te gaan zwemmen, kun je het beste kiezen voor een speciaal triathlonpak. 

Wanneer is een wetsuit nodig?

Of je nu gaat suppen, kayakken, surfen, duiken of kitesurfen, je wilt natuurlijk voorkomen dat je lichaam afkoelt en je je watersportsessie vroegtijdig af moet breken. Veel wetsuits worden gemaakt van neopreen, dit materiaal zit vol met kleine, luchtige cellen die voor een isolerend effect zorgen. Het zal je niet verbazen dat dikkere wetsuits meer van dit soort cellen bevatten, waardoor ze natuurlijk heel geschikt zijn om te dragen bij lage temperaturen. Naast deze isolerende eigenschap heeft neopreen nog meer comfortabele eigenschappen, zo is het bijvoorbeeld ook heel elastisch, waardoor een wetsuit een nauwsluitende pasvorm heeft en je soms wat moeite kunt hebben om de wetsuit aan te trekken.

Tip: Stroomt er steeds nieuw (koud) water je wetsuit in? Dan is je wetsuit te ruim en moet je op zoek naar een strakkere variant.