Supboard kiezen? Wij geven je de onmisbare tips!

Als je op zoek gaat naar een nieuw supboard, kan het verstandig zijn om jezelf een beetje in te lezen! Je wilt er natuurlijk niet later achter komen dat je precies een supboard hebt uitgekozen dat eigenlijk niet past bij jou en/of de activiteiten die je met het supboard wilt ondernemen. Het kiezen van een supboard vraagt dus om enige voorbereiding en daar helpen wij je graag bij!

Welk supboard past bij mij?

Welk supboard bij jou past is afhankelijk van meerdere aspecten, zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om van tevoren te bepalen waar je het supboard precies voor gaat gebruiken. Ben jij van plan om regelmatig het water op te gaan om lekker over meren en slootjes te cruisen? Dan is een touring supboard echt iets voor jou! Een touring supboard is heel veelzijdig en is dan ook heel populair. Het touring supboard kenmerkt zich door zijn lange lengte en puntige voorkant, hierdoor ben je met dit supboard redelijk wendbaar en kun je er ook hogere snelheden mee bereiken!

Suppen op zee

Wil jij je niet alleen op vlak water begeven, maar ben je ook op zoek naar uitdaging op de golven? Dan kun je beter kiezen voor een allround supboard! Allround supboards hebben een gestroomlijnd design en zijn een stukje breder dan andere soorten, hierdoor kun je zowel langere tochten maken op vlak water als een golfje meepikken op zee! Denk je het supboard vooral vaak op zee te gaan gebruiken? Let er dan op dat het supboard niet te lang is én een gebogen neus heeft, zo voorkom je dat je met de voorkant in de golven duikt!

Welke maat supboard?

Als je voor jezelf bepaald hebt welk type supboard je nodig hebt, heb je in ieder geval een grote stap in de goede richting gezet! Dan ben je nu toe aan het kiezen van de juiste afmetingen van het supboard. Het zal je niet verbazen dat de grootte van het supboard in verhouding moet staan met je eigen lengte en gewicht.

Als je minder dan 65kg weegt is het verstandig om een korter supboard (tussen 292 en 300cm) te kiezen, zodat je de sup nog goed kunt besturen. Daarnaast kun je kiezen voor een supboard met een breedte van 76 tot 81cm, zo kun je stabiel op het board staan en ook nog voldoende snelheid maken!

Tip: Ben je een beginnende supper? Kies dan voor een supboard met een breedte van ongeveer 85cm, een breder supboard biedt namelijk meer stabiliteit en dat is de basis voor het suppen.

De meeste supboards hebben een dikte van ongeveer 12 tot 15cm, dit is voor veel suppers een prima dikte! Gaat jouw eigen gewicht richting de 100kg? Kies dan voor een supboard met een dikte van 15cm, dit dikkere supboard kan namelijk meer gewicht aan dan een dunnere variant en zorgt er tevens voor dat je meer stabiliteit ervaart.

Hoewel we hierboven wat afmetingen i.c.m. lichaamslengtes en lichaamsgewicht genoemd hebben, zijn de afmetingen van het juiste supboard niet helemaal zwart-wit. Er is natuurlijk altijd ruimte voor jouw eigen voorkeuren en wensen. Over het algemeen kiezen de meeste suppers voor een supboard met een breedte tussen de 79 en 85cm en een lengte tussen de 300 en 335cm. De ervaren suppers hechten vaak iets minder waarde aan stabiliteit en iets meer aan snelheid, de kans is dan ook groot dat de ervaren suppers voor een iets minder breed. Het is moeilijk te zeggen welke lengte past bij de ervaren suppers, dit komt doordat dit heel afhankelijk is van o.a. de specifieke activiteit die de supper onderneemt en de omstandigheden waaronder het board gebruikt wordt.

Tip: Wil je je hond of kind ook meenemen tijdens het suppen? Houd dan rekening met het extra gewicht en kies voor een breed supboard dat voldoende stabiliteit biedt.

Wat heb je nodig voor suppen?

Een supboard en een peddel zijn natuurlijk onmisbaar als je gaat suppen! Maar wat heb je eigenlijk nog meer nodig als je een tochtje gaat maken op het supboard? In ieder geval is een waterdichte tas natuurlijk heel handig, hierin kun je bijvoorbeeld een setje droge kleding en een handdoek meenemen. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om ook je telefoon daarin mee te nemen, zodat je in geval van nood altijd iemand kunt bellen. Als het lekker weer is, volstaat het vaak om een korte broek en een shirtje of zwemkleding te dragen. Vergeet je op zonnige dagen niet in te smeren, je wilt natuurlijk niet als een kreeft thuiskomen 's avonds! Daarnaast kun je ervoor kiezen om op blote voeten of op waterschoentjes te suppen, in tegenstelling tot schoenen of sandalen met dikke zolen kun je met waterschoenen goed de controle over het supboard houden en dat scheelt je weer een nat pak! Ga je alleen suppen? Dan kan het verstandig zijn om een zwemvest of een reddingsvest te dragen, op die manier ben je altijd voorbereid op onverwachte situaties!

Wist je trouwens dat de meeste supboards verkocht worden als compleet pakket met daarin een peddel, een pomp, een vin, een reparatieset en een tas om het (onopgeblazen) supboard in op te bergen? Superhandig natuurlijk!

Tip: Je weet inmiddels welk supboard je nodig hebt, maar ben je er ook al over uit welke peddel je wilt gaan gebruiken? Nee? In de blog ‘Welke suppeddel heb ik nodig?’ leggen we je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een peddel!