Reddingsvest of zwemvest?
De woorden reddingsvest en zwemvest worden nogal eens door elkaar gebruikt, het is dan ook niet zo gek dat het verschil tussen deze twee woorden niet helemaal duidelijk is. Maar er is wel degelijk een groot verschil! Een zwemvest zorgt er namelijk voor dat je makkelijker kunt blijven drijven, maar is niet gemaakt om je te redden, terwijl een reddingsvest een hoger drijfvermogen heeft en juist wél gemaakt is om je te redden!
Wat is een zwemvest?
Het zwemvest wordt ook wel een drijfhulpmiddel genoemd en heeft meestal een drijfvermogen van 50N, waardoor het vest je als het ware richting de oppervlakte van het water duwt. De N staat voor Newton en 50N staat ongeveer gelijk aan 5kg opduwend vermogen. Zoals de naam al doet vermoeden is een zwemvest alleen geschikt voor mensen die al kunnen zwemmen. Het zwemvest wordt vooral gebruikt op rustig water, waarbij een helpende hand binnen bereik is. Een zwemvest is dus slechts een hulpmiddel dat extra drijfvermogen biedt, waardoor het (eventueel met kleren aan) zwemmen een stuk eenvoudiger wordt!
Tip: Zwemvesten met een grote kraag zorgen er automatisch voor dat je op je rug komt te liggen en dus niet direct met je gezicht in het water terechtkomt.
Wanneer moet je een zwemvest dragen?
Een zwemvest biedt vaak meer bewegingsvrijheid en heeft een hoger draagcomfort dan een reddingsvest, hierdoor is het zwemvest heel populair bij actieve watersporters zoals bijvoorbeeld kajakkers, suppers en waterskiërs. Tijdens deze actieve sporten is de kans dat je in het water valt aanwezig en het is dan natuurlijk wel fijn als je zonder veel inspanning weer terug kunt zwemmen naar het vaartuig! Het zwemvest is dus alleen een handig hulpmiddel als je zelf bij bewustzijn bent en in staat bent om je hoofd zelfstandig boven water te houden.
Tip: Kun je niet zwemmen? Dan heb je absoluut een reddingsvest nodig!
Wat is een reddingsvest?
De naam reddingsvest verraadt eigenlijk al een beetje waar het vest voor bedoeld is, namelijk om levens te redden! Of je nu wel of niet kunt zwemmen, of je nu wel of niet bij bewustzijn bent en of je nu rechtop of ondersteboven in het water terechtkomt: een reddingsvest zorgt ervoor dat je binnen no-time weer met je hoofd boven water bent! Een reddingsvest zorgt er bij een val in het water dus niet alleen voor dat je op je rug komt te liggen, maar zorgt er tevens voor dat de neus en de mond niet in het water kunnen komen en je dus gewoon door kunt blijven ademen. Reddingsvesten zijn verkrijgbaar in verschillende niveaus. Een reddingsvest met 100N drijfvermogen is bijvoorbeeld geschikt om te dragen op rustige wateren en als je lichte kleding draagt, echter is het reddingsvest van 100N maar beperkt veilig bij bewusteloosheid! Als je op safe wilt gaan kun je kiezen voor een reddingsvest met 150N of 275N drijfvermogen. Het reddingsvest van 275N biedt uiteraard de meeste veiligheid en kan zelfs je leven redden als je hele zware kleding aanhebt en je op een ruige zee bevindt! Het reddingsvest van 150N zit daar een stapje onder, dit reddingsvest is geschikt om te dragen over lichte regenkleding heen als je je op open water of op kustwateren bevindt. Reddingsvesten worden dan ook vooral gebruikt op (zeil)boten, jachten en passagiersschepen.
Tip: Draag het reddingsvest altijd over al je kleding heen, alleen op die manier kan het vest je leven redden!
Wanneer is een reddingsvest verplicht?
Het kan natuurlijk nooit kwaad om een reddingsvest te dragen, maar in sommige gevallen is het zelfs verplicht om er een te dragen! Vaar je op een boot die sneller dan 20 kilometer per uur kan, ben jij de stuurman/-vrouw en bevind je je in staande positie aan het roer? Dan ben je verplicht om een reddingsvest te dragen. Daarnaast is het verplicht om voor iedere persoon aan boord een apart reddingsvest bij je te hebben.
In België liggen deze regels net even anders! Op de Belgische wateren is het namelijk verplicht om een reddingsvest te dragen als de golven hoger dan 1 meter zijn, tussen zonsondergang en zonsopkomst én tussen 16 oktober en 15 mei. Daarnaast moeten alle opvarende van 12 jaar en jonger altijd een reddingsvest dragen. Vaar je op een pleziervaartuig van minder dan 6,5m lang? Dan mag het reddingsvest eventueel worden vervangen door een zwemvest.
Tip: Het reddingsvest werkt alleen optimaal als het vest de juiste pasvorm heeft voor jouw lichaam en je alle ceinturen goed vastmaakt!
Reddingsvest of zwemvest?
Kun je zwemmen? Begeef je je op rustig binnenwater? Kan eventuele hulp snel ter plaatse zijn? Draag je lichte kleding en licht of geen schoeisel? Ja? Dan kun je ervoor kiezen om een zwemvest te dragen. Als je één van deze vragen met nee beantwoordt, is het beter om een reddingsvest te dragen. Safety first!