Skateboards

Naast het “normale” skateboard, bestaan er ook longboards en cruisers. Al deze soorten skateboards hebben verschillende eigenschappen en worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Lees meer...

Producten 1-24 van 62

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 62

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Basis

Alle soorten skateboards hebben drie basisonderdelen:
  • Het deck, de plank waar je op staat
  • De trucks, deze verbinden het deck met de wielen
  • De wielen
Om aan te geven hoe hard of zacht de wielen zijn, wordt een A-waarde gebruikt. A74 staat voor zachte wieltjes en een A-waarde tussen de 90 en 100 wordt gebruikt voor harde wieltjes. De zachtere wieltjes bieden betere schokdemping waardoor je meer stabiliteit zult hebben op het board. De hardere wieltjes zijn meer slijtvast. Deze gaan langer mee en hier kun je hogere snelheden op bereiken.

Om aan te geven met welke nauwkeurigheid de lagers geproduceerd zijn wordt de ABEC normering gebruikt. Een lager met ABEC 9 zal met meer precisie gemaakt zijn dan een lager met ABEC 1. De lagere normering zal dus meer “afwijkingen” hebben. Echter gaat deze afwijking slechts over een paar millimeter, de kans dat je dit verschil zal voelen is dus heel klein. Daarnaast zegt een ABEC normering alleen iets over de lagers die net nieuw uit de fabriek komen, wanneer het board gebruikt wordt zal de ABEC normering snel afnemen.

Skateboard

Een (gewoon) skateboard heeft een opstaande “nose” (voorkant), een opstaande “tail”(achterkant) en een ruwe bovenkant. Hierdoor is het skateboard uitermate geschikt om trucs mee uit te voeren. Veel skateboards zijn uitgerust met een stoere opdruk aan onderkant van het deck.

De meeste skateboards zijn 7,5” of 7,75” breed. Aan de hand van je schoenmaat kun je ook de maat van het skateboard kiezen. Kinderen met een schoenmaat tot 39 kunnen het beste kiezen voor een board tussen de 7.0” en 7,5”, boven deze schoenmaat kun je kiezen voor een groter board van 7,75” of 8.0”.

Longboard

Zoals zijn naam al doet vermoeden onderscheidt het longboard zich door zijn lengte. Longboards hebben grote wielen, wat deze boards geschikt maakt om lange afstanden mee af te leggen. Tevens kun je op met longboard gemakkelijk hoge snelheden behalen. Door het ontbreken van een opstaande nose en een opstaande tail is het longboard juist niet geschikt voor het uitvoeren van trucs.

Cruiser

Cruisers zijn kleiner dan longboards en deze kun je gemakkelijk meenemen. Cruisers zijn klein genoeg om op te kunnen bergen in je rugtas, waardoor je deze bijvoorbeeld kan meenemen in het openbaar vervoer om het laatste stukje te kunnen “cruisen”. In tegenstelling tot longboards hebben cruisers vaak een opstaande “tail”.

Het deck van een cruiser wordt gemaakt van plastic. Het grootste voordeel hiervan is dat deze niet gemakkelijk kapot zal gaan! Het plastic kun je ook zeer eenvoudig schoonmaken en onderhouden, waardoor de cruiser geschikt is voor alle weersomstandigheden. Plastic kan in allerlei kleuren gefabriceerd worden, dit resulteert erin dat cruisers in bijna alle kleuren verkrijgbaar zijn!