Snorkelmasker versus snorkelset

Als je op vakantie bent en er is water in de buurt, is het een gemiste kans als je niet de onderwaterwereld hebt ontdekt. Zowel binnen als buiten Europa heb je prachtige plekken om te snorkelen! Snorkelen is niet eng, maar wel kan een full face snorkelmasker verschillen van een snorkelset. Benieuwd naar wat de verschillen zijn én welke van de twee het beste past bij jouw wensen?

Is snorkelen moeilijk?

Nee, het is niet moeilijk! Zowel kinderen als volwassen kunnen zichzelf snel aanleren hoe je moet snorkelen. Het belangrijkste is dat je goed kan zwemmen en je niet in paniek raakt als je met je snorkelmasker óf snorkelset het water ingaat. De kunst is om zo rustig mogelijk te blijven en dan gaat de rest vanzelf. Zorg dat alles goed op je gezicht zit, niet te strak maar ook niet te los zodat er geen (zout)water in je ogen kan komen. Vervolgens haal je rustig adem, laat je jezelf meedeinen met het water en je zult je al snel als een vis in het water voelen!

Hoe gebruik je een snorkelset?

Laten we vooropstellen dat snorkelsets verkrijgbaar zijn in verschillende prijsklassen en dat je dat terugziet in de kwaliteit onderwater. Een snorkelset bestaat uit een duikbril een losse snorkel, let er bij de snorkel op dat het deze niet te kort is, hierdoor kan er namelijk water inlopen en dat wil je natuurlijk niet. Bij het kiezen van de juiste duikbril is het belangrijk dat de bril goed aansluit op je gezicht, zodat er geen water in kan lopen. Door middel van het elastiek aan de achterkant kun je de duikbril juist afstellen, zorg er wel voor dat je het elastiek niet te strak doet. 

Wist je dat je het beste wat speeksel uit kunt smeren op de glazen van je duikbril voordat je gaat snorkelen? Het klinkt misschien onsmakelijk, maar het zorgt ervoor dat je bril niet beslaat tijdens het snorkelen! 

Hoe gebruik je een full face snorkelmasker?

De laatste jaren kunnen we er niet omheen, een full face snorkelmasker is hét snorkelgadget! Waar je bij een snorkelset twee losse delen hebt, is dit bij het snorkelmasker één geheel. Het fijne aan een full face snorkelmasker is dat er geen water in je mond kan komen tijdens het snorkelen en een ander groot voordeel is dat het masker niet of nauwelijks beslaat. Veel snorkelmaskers zijn voorzien van een opvallende tuit aan de bovenkant, deze tuit zorgt ervoor dat er geen water in het masker kan stromen en door de opvallende kleur val je ook op in het water. Mocht je het spannend vinden om voor het eerst te snorkelen, zijn je zenuwen snel verdwenen met het gebruik van een snorkelmasker.

Wat is populairder: een snorkelmasker of snorkelset?

Het is maar net aan wie je deze vraag stelt, jongeren zullen eerder geneigd zijn om te kiezen voor een snorkelmasker omdat het een trend is. Het snorkelset is daarentegen meer bekend onder duikerliefhebbers en bij de wat oudere generatie die al jaren voor hun plezier snorkelen. Het is maar net wat je gewend bent! Mocht je snorkelen naar een niveau hoger willen tillen is het wel aan te raden om te kiezen voor een snorkelset. Je hebt namelijk veel verschil in kwaliteit bij duikbrillen en snorkels, een full face snorkelmasker is qua kwaliteit meer bedoeld voor iemand die een paar keer per jaar even snorkelt.

 

Snorkelmasker versus snorkelset

Met zowel het snorkelmasker als het snorkelset kun je de mooiste vissen spotten onderwater, het is dus zeker aan te raden om altijd één van de twee mee te nemen op reis. Een full face snorkelmasker is perfect voor de vakantieganger die het snorkelen bijvoorbeeld wat spannender vindt. Het snorkelset is voor diegene die graag snorkelen en het ervoor over hebben om wat meer te investeren in goed materiaal. Bij een snorkelset zitten soms al flippers, dan kun je voor de full experience gaan!

Tip: smeer je tijdens het snorkelen altijd goed in met zonnebrand of nóg beter: draag een shirt tijdens het snorkelen. Door de weerkaatsing van het water verbrand je extra snel!