Softshell versus fleece

Op zoek naar een jas of vest die je kunt dragen tijdens activiteiten in de buitenlucht, die je wel warm houden, maar waarin je niet gaat zweten? De kans is groot dat je dan zowel softshelljassen als fleecevesten tegen gaat komen in je zoektocht. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee kledingstukken? En kun je beter voor softshell of fleece kiezen?

Wat is softshell?

Softshelljassen zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden en wij snappen wel waarom! Softshelljassen zijn namelijk ideaal om te dragen tijdens verschillede outdoorsporten, zoals bijvoorbeeld hiken of wandelen. Softshell is een materiaal met vele voordelen, zo is het niet alleen heel flexibel en comfortabel, maar is het ook nog eens licht van gewicht! In tegenstelling tot een gewone winterjas kun je de softshelljas dus ook heel eenvoudig meenemen. Een andere pré van de softshelljas is dat deze bescherming biedt tegen veel verschillende weersomstandigheden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je er heel erg in gaat zweten! De softshelljassen zijn namelijk ademend, waardoor je dus wel de voordelen hebt van een regenjas, maar niet de nadelen.

Wat is fleece?

Fleece staat natuurlijk bekend als heerlijk zacht materiaal, dat ook nog eens heel comfortabel zit! Maar over welke eigenschappen beschikt een fleecevest eigenlijk? Fleece wordt vaak gemaakt van de synthetische stof polyester, dat ook vaak gebruikt wordt om sportkleding van te maken. Fleece houdt warmte vast, is licht van gewicht, waterafstotend én ademend, waardoor een fleecevest of fleecetrui heel geschikt is om te dragen tijdens verschillende outdooractiviteiten. Ook op wintersport kiezen mensen er vaak voor om fleece te dragen, maar dan vaak natuurlijk wel onder hun skijas!

Wat is warmer: fleece of softshell

Als het je puur om de warmte gaat, dan moet je zonder enige twijfel voor fleece kiezen! Wel beschikt een softshelljas over veel extra functies om zoveel mogelijk warmte vast te houden, zoals bijvoorbeeld klittenband rondom de polsen, zodat er zo min mogelijk wind in de jas kan komen. Ook zijn sommige softshelljassen aan de binnenkant gevoerd met fleece, hierdoor wordt de jas natuurlijk wel een stukje warmer, maar helaas ook een stukje zwaarder.

Is softshell waterdicht?

Weersbestendigheid is natuurlijk een belangrijk aspect bij jassen. Veel softshelljassen zijn waterafstotend, maar er zijn ook zeker softshells die waterdicht zijn! Daarnaast zijn veel softshelljassen voorzien van een waterafstotende coating die de waterbestendigheid natuurlijk ten goede komt. Een andere fijne eigenschap van softshell is dat het materiaal ademend is, sommige softshelljassen zijn zelfs voorzien van extra ventilatieritsen om nóg meer frisse lucht in de jas te laten.

Tip: Kijk in de productomschrijving van de desbetreffende softshelljas om te checken in hoeverre de jas waterdicht is. Een softshelljas met een waterkolom vanaf 2.000 mm is al bestand tegen langere regenbuien.

Is fleece waterproof?

Een fleecevest is wel waterafstotend en sneldrogend, maar niet waterproof. Als je in je fleecevest buiten loopt als het een beetje regent, dan is de kans dus klein dat je hier nat van zult worden! Maar regent het heel hard? Tja, dan is de kans groot dat het vocht toch door het fleecevest heen zal gaan... Een voordeel hiervan is uiteraard wel dat het fleecevest over een groter ademend vermogen beschikt dat de softshelljas.

Wat is populairder: softshell of fleece?

Zowel softshelljassen als fleecevesten zijn verkrijgbaar in oneindig veel verschillende modellen, kleuren en maten! Er is dus altijd wel een leuke softshelljas of mooi fleecevest te vinden dat bij jou past. In de ontwerpen is dan ook vaak terug te zien dat de jas of het vest niet alleen ontworpen is voor sportieve bezigheden, maar deze kledingstukken zijn vaak ook heel geschikt voor het dagelijks leven! Je hoeft tevens niet bang te zijn dat je jas of vest binnen no-time weg kunt gooien als je 'm dagelijks draagt, beide blijven namelijk lange tijd hun goede pasvorm, mooie uiterlijk en fijne eigenschappen behouden! Wel is het mogelijk dat het fleecevest na enige tijd gaat pillen, waardoor het vest er niet alleen minder fraai uitziet, maar ook de isolerende eigenschappen aangetast worden.

 

Softshell versus fleece

Zowel de softshelljas als het fleecevest beschikken over fijne eigenschappen, zo houden ze je droog in kleine buitjes, houden ze je warm, maar zorgen ze er tevens voor dat je lichaam droog en fris blijft door het ademend vermogen. Een softshelljas is heel veelzijdig en je kunt 'm echt bijna tijdens alle weersomstandigheden dragen, maar een fleecevest biedt daarentegen een stukje meer comfort. Er is dus geen goede of foute keuze, de keuze voor een softshelljas of een fleecevest hangt dus helemaal af van jouw eigen voorkeuren!