Is hardlopen goed voor je?
Hardlopen kent een magisch sfeertje. Ken je die mythische verhalen over hardlopers die hun geluk niet op kunnen? Die zich euforisch voelen tijdens ‘hun rondje’? Ze kloppen! Tijdens het hardlopen maak je endorfine aan, een gelukshormoon dat lang na het hardlopen nog voor een brede glimlach op je gezicht zorgt. En zeg nou zelf, lekker in de buitenlucht een rondje rennen is toch heerlijk? Daarnaast is hardlopen ook nog eens hartstikke gezond. Je wordt er superfit van, je valt af en je conditie gaat met sprongen vooruit!
Hoe kun je het hardlopen opbouwen?
De eerste paar weken ben je waarschijnlijk supergemotiveerd! Maar naarmate de tijd verstrijkt merk je dat Netflix het toch iets vaker wint van een rondje hardlopen. Net als voor vele andere sporten, geldt ook voor hardlopen: stel jezelf haalbare en concrete doelen. Wil jij bijvoorbeeld drie kilo afvallen binnen twee maanden? Of wil je binnen drie maanden vijf kilometer kunnen hardlopen in een tijd van 30 minuten? Houd daarbij ook rekening met de indeling van de rest van je week. Wil je graag drie keer per week hardlopen? Dat is op zich natuurlijk geen probleem, tenzij je ook nog drie keer in de week naar hockey gaat, wekelijks een yogalesje mee wilt pakken en in het weekend ook nog wat tijd voor jezelf over wilt houden... Wees eerlijk tegen jezelf en stel realistische doelen. Begin langzaam en bouw rustig op. Hardlopen vraagt behoorlijk wat van je lijf en als je te hard van stapel loopt is de kans dat je een blessure oploopt erg groot. En er is niets vervelender dan dat je graag wilt, maar niet kunt.
Tip: Wil je een extra stok achter de deur? Schrijf je dan in voor een hardloopwedstrijd, zoek een hardloopmaatje of schrijf je in bij een hardloopvereniging!
Hoe kun je hardloopblessures voorkomen?
Ben je net lekker op dreef met je schema, begin je wat pijntjes te voelen... balen! Nu hoef je niet direct je schoenen aan de wilgen te hangen, een beetje spierpijn hoort erbij. Zeker in het begin. Maar soms vertelt je lichaam je meer. Hardlopen is helaas een sport waarbij blessures op de loer liggen. Neem je klachten serieus. Als je tijdens of na een zware training veel last hebt van een bepaalde spier of pees en de pijn blijft aanhouden, dan ben je waarschijnlijk iets te hard van stapel gelopen. Loop niet door deze pijn of stijfheid heen, maar laat je blessure behandelen. Train in de tussentijd minder zwaar en ga bijvoorbeeld (meer) wandelen. Je lichaam is je kompas, luister er goed naar! Nog beter is het natuurlijk om blessures te voorkomen. Neem daarom altijd rustig de tijd voor een warming-up en een cooling-down. Begin en eindig je hardloopsessie met een paar minuten rustig lopen en doe rek- en strekoefeningen. Vraag niet teveel van je lijf en bouw rustig op. Spierpijn, stijfheid en blessures krijgen hierdoor geen kans. Ook hier geldt: hardlopers zijn doodlopers.
Wat draag je tijdens het hardlopen?
De meeste mensen graaien een verwassen T-shirt en oude sportschoenen uit de kast als ze beginnen met hardlopen. Toch is het beter om wat meer aandacht aan je kleding te besteden. Te beginnen met stevige hardloopschoenen. Je voeten krijgen aardig wat te verduren tijdens een rondje rennen en goede schoenen zorgen dat deze klappen op de juiste manier worden opgevangen. Het dragen van de juiste hardloopschoenen verkleint de kans op blessures.
Ben jij zo iemand bij wie het zweet al over de rug gutst als je anderen ziet sporten? Of begin je juist te bibberen als je alleen al denkt aan de koude wind die door je T-shirt waait? Hardloopkleding wordt gemaakt van soepel materiaal, drijft vocht direct af naar buiten en beschermt je tegen storm en regen. Voor de extreme koukleumen onder ons is er zelfs speciale thermokleding!
Regent het of is het donker? Dan is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor anderen. Reflecterende kleding en accessoires zoals lichtgevende armbanden of reflecterende hardloophesjes zorgen ervoor dat je veilig de straat op kunt.