Hardlopen compressiekleding

Ben jij op zoek naar kleding die ondersteuning biedt tijdens het hardlopen? Dan is compressiekleding iets voor jou. Deze kleding geeft de spieren ondersteuning en zorgt dan dus ook voor betere sportprestaties. Lees meer...
Sorteer op sort-descending
Sorteer op sort-descending

Waarom compressiekleding?

Naast dat compressiekleding lekker zit, draagt het ook bij aan de mogelijkheid tot efficiëntere en langere trainingen. De kans op blessures worden verkleind en het herstel wordt bevorderd. Probeer het en je zult merken dat je prestaties vooruit gaan.

Compressiekleding is gemaakt om de houding te verbeteren en pijntjes en blessures tegen te gaan. Het helpt je efficiënter trainen en de spieren herstellen sneller als je tijdens het sporten compressiekleding hebt gedragen.

Compressiekleding is verkrijgbaar in de vorm van een shirt, broek of sokken. De dunne kleding zit strak om het lichaam en oefent druk uit op de spieren. Hierdoor blijven de spieren beter op zijn plaats en wordt voorkomen dat energie onnodig verloren gaat. De kans op verzuring is kleiner, je kunt langer door sporten en de kans op blessures wordt verkleind. Ook draagt compressiekleding bij aan het verbeteren van het bloedtransport, waardoor er langer en efficiënter getraind kan worden.

De compressiebroek

Een compressiebroek zorgt ervoor dat de quadriceps, de bovenbeenspieren, goed op hun plaats worden gehouden. De kritieke punten waar vaak blessures voorkomen worden extra ondersteund. Aan te raden is om de broek te combineren met compressie sokken, deze zorgen voor een goede doorbloeding in de onderbenen en zo is de kans op pijntjes in de benen het kleinst. Houdt de broek na de training nog een aantal uur aan, waardoor de bloedcirculatie gestimuleerd blijft en de spieren sneller kunnen herstellen.

Het compressieshirt

Het compressieshirt is er vooral om de buikspieren, de schuine buikspieren en de onderrug te ondersteunen. Dit zijn de punten waar vaak het snelst vermoeidheid optreedt. Doordat het shirt strak zit ga je automatisch rechtop lopen wat resulteert in een betere loophouding. Ook is het goed voor de ademhaling tijdens het hardlopen. De kans op steken in de zij wordt hierdoor ook verminderd door een compressieshirt. In tegenstelling tot de broek is het shirt alleen effectief tijdens het sporten en draagt deze achteraf niet meer bij aan het herstel van het bovenlichaam.

Thermokleding versus compressiekleding

De begrippen thermo- en compressiekleding worden vaak door elkaar gehaald. Thermokleding is gemaakt om het lichaam op temperatuur te houden door transpiratie snel af te voeren en het lichaam droog te houden. Compressiekleding is ontworpen om het lichaam ondersteuning te bieden. De strakke kleding zorgt dat spieren minder trillingen veroorzaken waardoor energie bespaard wordt. Waar thermokleding als hoofdfunctie heeft het lichaam op temperatuur te houden, is dit voor compressiekleding het ondersteunen van de spieren en het bevorderen van het herstel. Er zijn ook kledingstukken die voorzien zijn van beide technieken.

De voordelen van compressiekleding

Uit onderzoek is gebleken dat compressiekleding het meest efficiënt is bij korte fysieke inspanningen, zoals voetbal of basketbal. Bij een duursporter is de uitwerking minder, maar dat zegt niet dat de kleding voor deze sporters helemaal geen ondersteuning biedt. Daarnaast vinden veel sporters compressiekleding lekker zitten en het geeft veel bewegingsvrijheid.

Compressiekleding wordt gedragen als eerste kledinglaag, vaak wordt hier nog een tweede/derde laag kleding over aangetrokken. Het meest optimale resultaat wordt behaald wanneer de compressiekleding na de inspanning nog een aantal uur wordt aangehouden. Zo blijft de doorbloeding van de spieren gestimuleerd en dit bevorderd het herstel. Buiten de goede werking voor de spieren, voert de compressiekleding ook het zweet snel af zodat je het koel houdt tijdens het trainen.

In de compressiekleding van Adidas wordt gebruikgemaakt van de ClimaLite technologie, het zweet kan snel worden doorgegeven aan de volgende kledinglaag waardoor het geurvrij blijft. Nike heeft de Dri-Fit en StayCool technologie, welke dezelfde gemakken biedt. Een ander vooroplopend merk in compressiekleding is Under Armour, die heeft de HeatGear technologie. Deze zorgt er ook voor dat je zo lang mogelijk koel blijft tijdens de training.

Tip

Kijk goed op de wasvoorschriften voor het wassen. Wanneer compressiekleding verkeerd gewassen wordt, of in de droger gaat, wordt de stof stug en verliest het zijn werking. Wasmiddel in de vorm van poeder is het meest geschikt om te gebruiken bij het wassen van compressiekleding. Het gebruik van wasverzachter wordt afgeraden.

Toch nog vragen over de compressiekleding? Vraag het gerust aan onze klantenservice.