Thermokleding voor heren
Als je op wintersportvakantie gaat heb je kleding nodig die je warm en droog houdt. De outfit bestaat in ieder geval uit een skijas en skibroek, maar ook de kledinglagen daaronder zijn van belang als je het niet koud wilt krijgen op de piste. Eén van die lagen is thermokleding. Wij leggen je graag uit waar thermokleding aan moet voldoen.
Thermokleding voor heren
Op de piste ben je het ene moment flink in beweging, terwijl je het andere moment stilzit in de skilift. Het is dan ook belangrijk dat je lichaam in beide situaties op temperatuur blijft. Thermokleding zit, op ondergoed na, het dichtste tegen je huid aan. De belangrijkste functies van thermokleding zijn het op temperatuur houden van je lichaam en het afvoeren van transpiratievocht. Thermokleding is er in verschillende uitvoeringen. De alinea’s hieronder vertellen je meer over deze kledinglaag.
Meerdere lagen
Het 3-lagensysteem is bedacht om je op de juiste manier te kunnen kleden als je gaat wintersporten. Dit systeem is een goede basis om je kleding zo te kiezen dat je goed gekleed bent voor alle weersomstandigheden. De kleding houdt je koel als je in beweging bent en warm als je stilzit. Door je te kleden volgens dit 3-lagensysteem, ben je op alles voorbereid.Laag 1 is de basislaag of onderlaag: thermokleding. Deze laag zorgt ervoor dat je warm of koel blijft en dat je lichaam droog blijft.Laag 2 is de isolerende of tussenlaag: skipulli. Deze laag zorgt ervoor dat transpiratievocht verder wordt afgevoerd en dat de warmte wordt vastgehouden.Laag 3 is de waterdichte laag of buitenlaag: skijas en skibroek. Deze laag beschermt je tegen regen, sneeuw en wind en voert transpiratievocht af naar de buitenlucht.
Thermokleding valt onder de eerste laag. Een luchtlaagje tussen je huid en de thermokleding zorgt dat geproduceerde lichaamswarmte wordt vastgehouden. Wanneer de thermokleding wat ruimer valt is deze isolerende luchtlaag groter waardoor warmte beter wordt vastgehouden. De focus ligt dan voornamelijk op het warm houden van je lichaam. Dunnere thermokleding zit strakker om je lichaam en heeft als voornaamste doel het afvoeren van transpiratievocht. Bedenk voor jezelf welke activiteit je gaat doen in welke weersomstandigheden en baseer daar je keuze voor thermokleding op. Als thermokleding te wijd zit kan er lucht onderkomen en vervalt de isolerende functie. Zorg er dus voor dat je thermokleding in je eigen maat draagt.
Zomer of winter thermokleding
Thermokleding is er voor alle seizoenen. Tijdens de koudere maanden zorgt thermokleding ervoor dat je warm blijft. In de zomermaanden zorgt thermokleding voor een verkoelend effect en houdt het je lichaam droog. Je kan stellen dat hoe dikker de thermokleding en hoe ruimer deze om je lichaam valt, hoe meer de nadruk ligt op het vasthouden van warmte. Hoe dunner de kleding en hoe strakker deze op het lichaam zit, hoe meer de nadruk ligt op het afvoeren van transpiratievocht.
Ondanks dat de temperatuur op wintersport vaak laag is, ben je veel in beweging waardoor je het snel warm krijgt. Trek dan ook niet te dikke thermokleding aan tijdens de wintersport. De thermokleding moet in dit geval ook goed ademen.
Materialen
Vaak wordt thermokleding gemaakt van synthetische stoffen. Deze stoffen nemen bijna geen vocht op en voeren transpiratievocht snel af. Thermokleding wordt ook veel gemaakt van Merinowol. Merinowol heeft net als synthetische stoffen de eigenschappen dat het licht van gewicht is en snel droogt. Een bijkomend voordeel is dat Merinowol fris blijft ruiken. Daarnaast kriebelt deze wol niet.
Welke thermokleding is er?
Thermokleding bestaat uit een thermoshirt en een thermobroek. Er zijn ook thermosets, deze bestaan uit een bijpassend shirt en broek. Dan is er ook nog een onderscheid te maken in kort en lang. Zowel de broeken als je de shirts zijn er in de varianten met lange en korte mouwen of broekspijpen.
Tip
Was je thermokleding volgens de wasinstructies. Doe je dit niet, dan kunnen de technische weefsels beschadigen en kan de thermokleding de functie verliezen.