Skikleding voor heren

Wat trek jij aan als je gaat wintersporten? Vind je het belangrijk om er goed uit te zien of ga je liever voor functioneel? Je hoeft hier niet tussen te kiezen. Het 3-lagensysteem biedt jou handvatten, zodat je het niet koud of té warm krijgt op de piste. Iedere laag heeft zijn eigen modellen, zodat je zowel stoer als comfortabel de piste af suist!

Lees hier...

Producten 1-24 van 535

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 535

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Welke skikleding heb ik nodig?

Het 3-lagensysteem is bedacht om ervoor te zorgen dat je warm genoeg gekleed de piste op gaat. De drie lagen gelden voor je bovenlichaam. Het luchtlaagje dat tussen iedere laag ontstaat houdt je lichaam op temperatuur. De eerste, ook wel de basislaag genoemd, laag bestaat uit thermokleding. Op ondergoed na draag je deze laag direct op je huid. Thermokleding moet aansluitend zitten en heeft als belangrijkste doel je lichaam warm en droog te houden. Thermokleding houdt warmte die ontstaat tijdens je inspanning vast en voert transpiratievocht af naar de tweede laag.

Een skipulli is geschikt om te dragen als tweede laag, ook wel de isolatielaag genoemd. Er ontstaat een luchtlaagje tussen de eerste en de tweede laag welke ervoor zorgt dat warmte goed wordt vastgehouden. Daarnaast voert deze laag het transpiratievocht van de eerste laag verder af naar de volgende laag. Met deze tweede laag kun je een beetje spelen. Het is de laag die als eerste uit wordt gedaan als de temperatuur dat toelaat. Ook kan je een extra laagje aantrekken als het juist heel koud is.

De derde laag, ook wel de buitenlaag genoemd, bestaat uit een skijas. Een skijas biedt bescherming tegen sneeuw, regen en wind. De skijas voert transpiratievocht verkregen via de vorige lagen af naar de buitenlucht. Er zijn skijassen die ritsen bevatten voor extra ventilatie. Verder hebben skijassen een zakje op de mouw waar je je skipas in kunt opbergen. Zo kun je je arm langs de scanner van de skiliften halen om door de poortjes te komen, zonder dat de skipas uit de zak hoeft te worden gehaald.

Wat draag je onder een skibroek?

Je benen hebben voldoende aan twee lagen. Om je lichaam op temperatuur te houden trek je als eerste laag een thermobroek aan en daar overheen een skibroek. Zorg dat je je goed kunt bewegen in de skibroek, zodat deze je niet belemmert tijdens je prestaties op de piste. Daarnaast zijn droge en warme voeten ook van groot belang. Door het dragen van skisokken verklein je de kans op blessures. Skisokken ondersteunen je voeten en houden deze warm en droog.

Goed voorbereid op wintersport

Als je gaat wintersporten wil je natuurlijk kleding dragen die warm en waterdicht is. De waterdichtheid van wintersportkleding wordt gemeten in waterkolom, wat de verschillende waardes inhouden kun je aflezen in het overzicht hieronder.

Vanaf 0 mm: De wintersportkleding is waterafstotend, maar niet waterdicht.
Vanaf 1.000 mm: De wintersportkleding houdt water tegen, maar is niet bestand tegen druk. Als je bijvoorbeeld gaat zitten op een natte stoel, zal de wintersportkleding uiteindelijk gaan lekken.
Vanaf 2.000 mm: De wintersportkleding blijft ook bij langere sneeuwbuien waterdicht, maar zal nog wel lekken bij druk.
Vanaf 5.000 mm: De wintersportkleding is bestand tegen lang en intensief weer, ook bij hoge druk blijft de kleding waterdicht. Bij zeer langdurige hoge druk kan het product uiteindelijk gaan lekken.
Vanaf 15.000 mm: De wintersportkleding is bestand tegen zware sneeuwbuien en zelfs onder water houdt de kleding je droog.

 

Zorg dat de wintersportkleding die je meeneemt ademend is en goede ventilatie biedt. Dit zorgt er in eerste instantie voor dat je het minder snel heel warm krijgt en wanneer dat wel het geval is, wordt transpiratievocht afgevoerd naar de buitenlucht. Kortom, de waterdichte laag mag vocht van binnen naar buiten doorlaten, maar niet andersom.

Tip

Getapete naden zorgen er bij skijassen en skibroeken voor dat er geen sneeuw of regen via de naden naar binnen kan komen.